Miniatürk

Miniaturk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ.’nin yurtdışındaki benzerlerinden esinlenerek uyguladığı bir projedir.

Miniatürk sınırları içine girdiğinizde ağaçlarla süslenmiş yeşil bir alan sizi karşılıyor. Gişelerden içeri girdiğinizde bulunduğunuz köprü üzerinden tüm eserleri inceleyebiliyorsunuz. Mini eserler arasında gerçekleştirilen peyzaj çalışması ortama doğal bir hava katıyor. Labirant şeklinde yerleştirilmiş eserleri gezerken, sanki doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün ülkeyi kısa bir sürede dolaşmış gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bir yanda Çırağan Sarayı’na bakarken, arkasında doğa mucizesi olan Peri Bacaları’nı görebiliyorsunuz. Tarihle doğanın birleşiminden oluşan bu mini ülkede her şey ayaklarınızın altında yer alıyor gibi.

Miniatürk’te Antik Çağ’dan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’lı tarihine kadar dayanan 120 mimari eser bulunuyor. İzmir Saat Kulesi, İshak Paşa Sarayı, Ziraat Bankası, Çanakkale Şehitler Anıtı, Augustus Tapınağı, Adana Taş Köprü, Safranbolu Evleri, Balıklı Göl, Nemrut Dağı Kalıntıları, Ürgüp Peri Bacaları, Meryem Ana Kilisesi, Aspendos, Zeus Sunağı, Kız Kulesi, Atatürk Olimpiyat Stadı, Kuleli Askeri Lisesi, Dolmabahçe Sarayı, Boğaziçi Köprüsü, Atatürk Havalimanı ve Haseki Hürrem Hamamı yer alan eserlerden sadece bir kaçı.

Eserler yaz ve kış aylarına uyum sağlayabilecek malzemelerden yapılmış.

Alanda, Anadolu’da inşa edilen ve bugün yerinde olmayan, dünyanın antik çağdaki yedi harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı ve Halikarnas Mozolesi de sergileniyor.

Miniatürk içindeki eserlerin sayısı her geçen gün artabiliyor. Atatürk Hava Limanı Galatasaray Lisesi ve Profilo Alışveriş merkezi, alana sonradan eklenen eserler arasında bulunuyor.

Eserleri incelerken, sesli rehberlik sistemi sayesinde tarihçelerini dinleme fırsatı buluyorsunuz. Biletinizi eserin başında bulunan barkota okutuyorsunuz. Sistem, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca ve İspanyolca dillerinde eserler hakkında bilgi veriyor.

22 ayda bitirilen Miniatürk’de eserlerin dışında Kristal Müzesi ve Zafer Müzesi de yer alıyor.

Panorama Zafer Müzesi

Müzede hazırlanan küçük maketlerle Kurtuluş Savaşı anlatılıyor. Özel kurulan ses ve ışık efektleri müzeye ayrı bir hava katıyor. Önünden geçtiğiniz maket bir savaş anını anlatıyorsa çatışma sesleri, bir köy ise, kedi, köpek sesleri ses efektleri size eşlik ediyor. Müzenin çıkışına doğru Atatürk’ün fotoğraflarından oluşan bir sergi bulunuyor. Sergide fotoğrafların yanı sıra Atatürk’ün sözlerini de rastlamak mümkün.

Kristal İstanbul Müzesi

Müzede, Galata Kulesi, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Çırağan Sarayı, Haydarpaşa Garı, Kız Kulesi, Rumeli Hisarı, İstanbul Üniversitesi, Dolmabahçe Saat Kulesi ve Topkapı Sarayı gibi eserlerin küçük kristal minyatürleri bulunuyor.

Çocuk alanları

Alanda çocuklar için de özel bir bölüm var. Miniaturk’te çocuklar tarihi öğrenirken; Çocuk oyun alanı, minyatür exspres tren, go-card, labirent-satranç, kumandalı tekne vb.gibi ekstra atraksiyonlar ile hoşça vakit geçirebiliyor. Truva atı, Osmanlı Kadırgası ve kale gibi oyuncakların bulunduğu alanda çocukların eğlenmesi amaçlanıyor. Alanın girişinde bulunan devasal satranç ve labirent park çocuklarınızın oynarken, düşünmesini de sağlayacak etkinlikler arasında yer alıyor. Yaz aylarında her hafta sonu çocuk parkında kukla gösterileri düzenleniyor. Tatilya’nın meşhur Masal Ağacı şimdiler Miniatürk’te çocukları bekliyor. Ayrıca 23 Nisan gibi özel günlerde çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Çocuklar için düzenlenen tüm etkinlikler ücretsiz.
Miniatürk’ü yürüyerek gezebileceğiniz gibi, çocuk ve yetişkinler için tasarlanan trenle de gezebilirsiniz.

Müze yedi gün ziyarete açık

Miniatürk’ü haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Müzeyi bireysel olarak ziyaret edebileceğiniz gibi, okulla birlikte de randevü alıp, gelebilirsiniz. Minitürk’ü yaz aylarında 09:00 –  20:00, kış aylarında 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Miniatürk’teki bazı eserler hakkında bilgi

İzmit Saat Kulesi

Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı nedeniyle ülkenin pek çok yerinde bulunan valilere saat yapılması emri verilmiştir 1901 yılında İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan İzmit Saat Kulesi Mimar Vedat Tek’in eseridir.

Sultan Abdülaziz’in Hünkar Köşk’ünün hemen önünde saat kulesi dört katlıdır. Alt katta sebiller, en üst katta ise, saat bulunur.

Parlamento Binası

TBMM’nin halen çalışmalarını sürdürdüğü üçüncü binasının mimarı, 1938’de açılan proje yarışmasını kazanan Avusturya’lı mimar Prof. Clemens Holzmeister’dır. Temeli 26 Ekim 1939’da atılan bina 6 Ocak 1961’de açılmıştır.

TBMM binasının mimari özellikleri ve temel yapısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyecek biçimde ağır başlı, sağlam ve dayanıklı nitelikler ile tasarlanmıştır.

Halil-ür Rahman Camii ve Balıklı Göl

Üç büyük dinin de kutsal mekanı sayılan Şanlıurfa’da bulunur. Zeliha Gölü adıyla anılan, balıkları da kutsal sayılan Ayn-ı Zilha Gölü’nin yanındaki Halil-ür Rahman Camii, 1211 – 1212 yıllarında kesme taştan inşa edilmiştir. Şanlıurfa’da en çok ziyaret edilen mekanlardan biridir.

Amasya Yalıbolu Evleri

Amasya’da Yeşilırmak kıyısındaki evler, XIX. Yüzyıl sonu, XX. Yüzyıl başlarında inşa edilmiştir. Evlerin önemli bir özelliği, Anadolu’nun ilk prefabrik konutu olmasıdır. Amasya evleri, Anadolu’nun sivil Türk mimarisinin güzel örneklerinden biridir.