Mors alfabesi, 1837 yılında telgraf ile haberleşmede kullanılan bir sistemdir. Orijinal mors kodları kısa ve uzun sinyallerinin bir sayıya denk geldiği kodlardı.
Ama bu sistemin kullanımı kolay değildi. Bu nedenle Alfred Veil ve Samuel Morse kodlar üzerinde ortaklaşa çalışmaya başladılar. Bir süre sonra Samuel Morse, Veil’in önerdiği sistemin daha basit olduğuna ikna oldu. Alfred Veil’in geliştirdiği sistemde kısa ve uzun sinyaller ile beraber duraklamalar da kullanılıyordu. Bu sistem daha sonra Amerikan Mors Kodu olarak adlandırıldı.
Mors kodu genelde telgrafların ve radyo sinyallerinin iletilebilmesi için kullanılmaktadır.
Nedir?
Mors alfabesi basitçe iki çeşit sinyalin (kısa ve uzun sinyal) farklı kombinasyonlarının harfleri, sayıları ya da noktalama işaretlerini oluşturduğu bir haberleşme dilidir. Mors kodu birçok değişik metot ile iletilebilir. Mors alfabesi sesli olarak iletilebilmesinin yanı sıra, radyo sinyallerinin açılıp kapatılmasıyla telegraf tellerinden geçen elektrik akımıyla, mekanik yolla ya da görsel (ışıkların yanıp sönmesi gibi) yollarla da iletilebilmektedir.
Nasıl Kullanılır?
Morse kodlarını yazarken her harf için yukarıda görülen Mors alfabesindeki karşılığı bularak harfler ve cümleler arasında boşluk olacak şekilde mesaj oluşturulmalıdır. Mesaj iletilecek ışıldak, ayna veya herhangi bir morse ünitesi ile mesajı yazarken kodların(nokta ve çizgi ifadeleri) ritmi, harf ve kelime arası boşluklarına dikkat edilmelidir.
Örneğin, Morsta, maniple ile verilen(yani alıcı istasyona gönderilen) harf/sayı ve işaretler birbirine karışmaması açısından belli bir bekleme yapılarak transmit edilir. Mesela “Merhaba” kelimesinin gönderimini yapacak olan operatör, ilk olarak M(–)[iki uzun sinyal] harfini gönderir. Daha sonra biraz bekleyerek E(.)[bir kısa sinyal] harfini gönderir… M– (bekle) E. (bekle) R.-. (bekle) H…. (bekle) A.- (bekle) B-… (bekle) A.-
Örneğin, M O R S / K O D U cümlesi için morse alfabesindeki karşılıklar bulunur ve ritimlere dikkat edilerek mesaj iletilir. Burada kullanılan “/” simgesi iki kelime arasındaki boşluğu ifade eder. Kodlama yapılırken birinci kelimenin bitiminde kısa bir bekleme yapılır.
Günümüzde teknoloji ve bilimsel gelişmelerle birlikte, haberleşme sistemleri gelişip farklılaşmış ve mors alfabesi ile iletişim de popülerliğini yitirmiştir.