Eğlenceli Bilgiler

Murphy Kanunları nasıl yazıldı?

Yüzbaşı Edward A. Murphy, 1918-1990 yılları arasında yaşamıştır. Murphy'nin ve kanunlarının hikayesi ise, 1949 yılında, Kaliforniya'da, bugün bile uzay mekiklerinin iniş yaptığı Edward Hava Üssü'nde başladı. Yüzbaşı Murphy, o dönemde ABD'nin bu önemli üssünde MX981 kod no'lu deneyde görev alan mühendis subayıydı. Deneyin amacı, o günkü jetlerde ve ileride kullanılacak uzay araçlarında ani hızlanma veya yavaşlamanın insan vücudu üzerindeki etkilerini ortaya koymaktı.

Üssün doktoru Binbaşı Stopp, deneyde gönüllü olmayı kabul etti; ancak deney sırasında bazı aksilikler meydana geldi ve deneyden sonuç alınamadı. Aksiliklerin yaşanmasının kaynağı ise, teknisyenlerin yaptığı 16 hataydı. Teknisyenlerin 16'da 16 hata yapmaları karşısında Murphy'nin söylediği "Eğer bir şeyi yapmak için iki veya daha fazla seçenek varsa ve bu seçeneklerden biri bir felakete yol açacaksa, birileri bu yolu seçecektir" oldu. Bu söz, Murphy'nin ileride 1. kanunu olacak 'eğer bir şeyin yanlış gitme ihtimali varsa yanlış gider'in temelini oluşturdu. 

İlerleyen zamanlarda havacılık ve uzayla ilgili tüm kuruluşlar bu sözü benimsedi ve reklamlarda kullanmaya başladı. Murphy'nin bu sözü 1958 yılında, Webster'in sözlüğünde yer aldı. Zaman içerisinde 'Murphy Kanunları' yazıldı, kitaplar yayımlandı ve internet siteleri açıldı. 

Ekmeğin hep tereyağı sürülmüş kısmının halıya düşmesini fizik, markette her zaman diğer sıraların daha hızlı ilerlemesini ihtimaller hesabı ve insan psikolojisiyle açıklayan araştırmacılar, böylelikle Murphy kanunlarını bilimsel bir çerçeveye oturttu. 

Murphy Kanunları nelerdir?

Murphy birçok alanda kendi kurallarını ortaya koymuştur. Bunlardan bazıları:

– Eğer bir şeyin yanlış gitme ihtimali varsa yanlış gider
– Altını olan kuralı koyar
– Asla, asla deme
– Vücut banyoya girmeden, telefon çalmaz
– Radyoyu ne zaman açarsanız açın, en sevdiğiniz şarkının son melodilerini duyarsınız
– Ekmek tereyağlı yüzü ile düşer
– Yanlış numara hiç meşgul çalmaz
– Olumsuz beklentiler olumsuz sonuçlara götürür. Olumlu beklentiler de olumlu sonuçlara götürür
– Başa çıkamayacağınız bir hata durumunu asla test etmeyin. Düzeltemeyeceğiniz yanlışı aramayın
– Birine bir iyilik yaparsanız, o iyilik göreviniz haline gelir.
– Aileniz sizin ders çalıştığınız zamanlarınızı değil, sadece çalışmadığınız zamanlarınızı görür
– Özür dilemek, izin almaktan daha kolaydır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir