ERA Kolejleri Psikolojik Danışmanlık ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Gülçin Aşkın Çetin’in , okulda pozitif iletişim ortamı hazırlamanın yanı sıra anne babalara da çocuklarıyla iyi iletişim kurabilmenin yollarını anlatıyor.
Eğitimcilerin “Pozitif İletişim” yaklaşımında, hem çocuklarımızla iletişimde hem de kendi günlük hayatımızda yararlanabileceğimiz önemli püf noktaları var. Buna göre, neyi anlattığımızdan çok nasıl anlattığımız, karşımızdakinin düşünceleri kadar duygularına da hitap etmemiz, iletişimi güçlendirecek en önemli faktörler.
Aile kavramının sıkça sorgulandığı ve özellikle günümüz sosyal medya iletişim ağlarında bilgi kirliliğinin bizi bu denli kuşattığı günümüzde, sorgulanması gereken en önemli konulardan biri aile içindeki iletişimin niteliği ve niceliği olmaktadır. Bu eğitim süreci de ilk etapta düzgün iletişim kurabilmekle başlar. Bu yüzden öncelikle bir iletişim sürecinin gerçekten iletişim ile sonuçlanabilmesi için gerekli olan şeyleri bilmemiz önemlidir.
İletişim; duygu, düşünce ve bilgilerin her yolla başka bir bireye aktarılmasıdır. Aile içinde ve okulda hedeflenen ise daha odaklanmış, derinlikli ve kaliteli bir iletişim oluşturabilmektir.
İletişim Ne İşe Yarar?
- Bireyi toplumsallaştırır. Bu da kişinin toplumsal bağlılığını ve bilincini besleyecek bilgi birikimini oluşturur.
- Bireyin güdülenme sürecine yardım eder. Bu da kişinin bireysel tercihlerinin oluşmasına ön ayak olur.
- Bireyin tartışmasını ve sorgulamasını sağlar. Bu, farklı görüşlerin de var olabileceği anlamına gelir.
- Bireyin eğitim sürecine olumlu katkısı vardır. Bu da kişinin yaşamının evrelerinde kişiliğini oluşturmasına ve yeteneklerini geliştirmesine aracı olur.
- Bireyin uyumlu bir insan olmasına yardım eder. Bu, farklı yaşam biçimlerini öğrenmesi ve adapte olabilmesi açısından önemlidir.
Aile İçinde İyi İletişim Nasıl Kurulur?
Aile içinde iletişim süreci, biraz daha duygusal bir boyut alabilir. Çünkü aile iletişiminde en önemli unsur “anlaşılıyor olmak” değil “hissediliyor olmak”tır.
Aile içindeki pozitif iletişimin temel taşları:
- İletişim kurduğumuz kişiye öncelikle saygı duymalıyız. Böylece karşılıklı bir etkileşim ortamı doğacağından, iki taraf da birbirini daha iyi dinleyecek ve anlayacaktır.
- İletişimde sınırlarımızı iyi belirlemeliyiz. Karşılıklı olarak iki tarafın da özbenliğe ya da egoya zarar verecek sözler söylemekten uzak durması, özellikle önemlidir.
- Vücut dilinin önemini iyi kavramalıyız.
- Öncelikle kendi söyleyeceklerimize inanıyor olmalıyız.
- Empati kavramının önemini anlamalıyız.
- Her tür iletişim faaliyetinde, kişinin kendi iç dengesi önemlidir. Başkaları ile iletişime girmeden önce, kendi içimizde olumlu bir bakış açısını yakalamaya, kendi içsel dengemizi oturtmaya özen göstermeliyiz.
- Kişi, öncelikle kendini seviyor ve değer veriyor olmalı ki kurduğu iletişim de pozitif olabilsin.
- Çocuklu ailelerin, çocuğunun akademik başarısının yan sıra ona “hayat başarısı” kazandırabilmenin önemini de fark etmeleri gerekir.
- Kriz ve öfke anlarında bireyin kendini olumluya şartlaması ve kendini bu yönde eğitmesi de pozitif iletişimin önemli faktörlerinden biridir.
Mutlu bir bireyin, mutlu bir ailede filizlenidiğini unutmamalıyız.