18-24 Mayıs tarihleri arası Müzeler Haftası kutlanır. Müze, sanat, bilim, tarih, kültürle ilgili eserlerin halka gösterilmek için toplanıp sergilendiği yerlerdir. Eski eser, belge, anıt ve kalıntılar, geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yete¬nekleri hakkında bilgi verirler. Müzeler, bu şekilde geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olurlar.

İlk başlarda herkese açık olmayan müzelerden sadece devlet yöneticileri ve bilginler yararlanabiliyordu. Ancak, 1850 yılından sonra müzelerdeki eski eserler, halkın ilgisine ve bilgisine sunulmaya başladı.

Türkiye’de müzecilik geç başladı. Tanzimat dönemine değin bu işe önem verilmedi. Devletçe ilk eşya toplanması 1846 yılında Sultan Abdülmecit tarafından başlatıldı. 1846 yılında, Sultan Abdülmecit'in emri ile bazı eski eserler ve eski silâhlar Aya İrini Kilisesi'nde toplandı. 1868 yılında, Ali Paşa'nın sadrazamlığı sırasında, bu kilise ve içerisindeki eserler "Müze-i Hümâyûn" adı altında ilk müze olarak açıldı.

1874 yılında, eski eserler tüzüğü hazırlandı ve 1876’da o güne değin derlenen eserler, “Askeri Müze” ve “Arkeoloji Müzesi” isimleri ile iki ayrı binada toplanarak sergilendi. 1883 yılında Anadolu’da yabancılarla yapılan bütün kazılar denetim altına alındı.

1924 yılında Topkapı Sarayı müze olarak hizmete açıldı. 1928 yılında Etnografya Müzesi tamamlanarak hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya müze olarak hizmete sunuldu. Bu arada Konya, Bursa, Manisa, İzmir, Kayseri, Afyon, Antalya, Edirne, Adana illerimizde müzeler açıldı. Açılan müzeler geliştirildi ve eski müzeler onarıldı.

1950 yılında, Uluslar arası Müzeler Konseyi’nin(ICOM) “Türkiye Milli Komitesi” kuruldu. 1960 yılından sonra arkeoloji (kazıbilim) çalışmaları hız kazandı.

1995 yılı istatistiklerine göre resmi ve özel kuruluşlara bağlı müzelerin toplam sayısı 163’e ulaşmıştır. Bunların arasında, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı müzeler çoğunluğu teşkil eder.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022