0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Müziğin bebek gelişimindeki etkisi

Uzmanlar, müziğin sadece yetişkinler üzerinde değil, bebekler için de büyük bir önem taşıdığını sık sık dile getirmektedir.

Dinlediğimiz müzik, kolaylıkla duygularımıza etki edebilir. Hareketli bir müzik, bizi canlandırırken; hüzünlü bir müzik dertlendirebilir. Hal böyleyken, müziğin zihnimize etki ettiğini inkâr etmek son derece yanlış olur. Müzik bebekler üzerinde de etkilidir.

Müziğin bebekler üzerindeki etkileri

Müzik, bebeklerin duygusal, zekâ, sosyal ve psikomotor gelişimleri üzerinde etkilidir.

müziğin bebek gelişimine etkisiDuygusal gelişim: Bebekler, 16. haftalarından sonra anne karnında birtakım sesler duymaya başlar. Duyulan bu seslerin çoğunluğunu karın, mide ve bağırsak sesi, damarlarda dolaşan kanın sesi oluşturur. Tüm bunların yanı sıra, bebek anne karnındayken dışarıdan gelen bazı sesleri de duyabilir. Bunlardan bir tanesi ise, müziktir. 32. hafta itibariyle beyin gelişimi tamamlanan bebek, duyduğu seslere tepki verebilir. Bebeğinize sakin müzikler dinletmek, onu sakinleştirecek ve böylelikle kan basıncı düşerken, oksijen oranı da artacaktır. Sert müzikler ise, tam tersi bir etki yaratarak bebeğin kalp atışlarının hızlanmasına veya huysuzlaşmasına neden olabilir.

Bebeğin anne karnındayken duyduğu sesleri, doğumdan sonra hatırlaması da mümkündür. Örneğin, ağladığı zaman, anne karnındayken dinlediği müzikleri tekrar dinlediğinde sakinleşebilmektedir.

Müzik, bebeği duygusal bakımdan rahatlatır. Bebekte var olan korku ve güvensizlik gibi olumsuz duyguları, olumluya çevirmede etkilidir.

Zekâ gelişimi: İnsanlar genellikle, bir şiirin sözlerinden çok bir müziğin sözlerini daha kolay hatırlar. Bunun nedeni müziğin, hafızayı tetikleyici bir niteliğe sahip olmasıdır. Sahip olunan bu özellik, bebeklerin zekâsal gelişimleri üzerinde etkilidir. Bebek, müzik sayesinde kelime hazinesini kolaylıkla geliştirebilir ve aynı zamanda dilleri daha kolay kavrar.

Şarkı söylerken aynı zamanda kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmeyi öğrenir. Şarkıları tekrar ettikçe hafızasını kuvvetlendirir ve bir de, kulağını geliştirir.

Sosyal gelişim: Müzik evrenseldir. Dünyanın dört bir yanından, farklı dildeki ve kültürdeki insanı tek çatı altında toplar. Müzik ile büyüyen bir bebek de, etkin iletişim kurmayı daha kolay öğrenecektir. İleride içine kapanık bir birey olmaktan çok, sosyal ilişkileri kuvvetli, grup çalışmalarına yatkın bir birey haline gelecektir. Hayatta karşılaştıkları problemleri, daha etkin düşünebilecekleri için yine daha hızlı çözebileceklerdir.

Psikomotor gelişim: Müzik, bebeğin beyin gelişimini destekleyecek bir egzersizdir. Örneğin, müzik dinlerken hangi sesin hangi sesten sonra geleceğini kestirmek, bebeğin öngörme ve algılama yeteneklerini geliştirir. Bunun dışında, oyuncak müzik aletleriyle oynarken kasları gelişir, koordinasyonu öğrenir. Sadece koordinasyonu öğrenmiş olması bile, psikomotor gelişimi üzerinde oldukça büyük bir adımdır.

Görüldüğü gibi, müziğin bebek üzerindeki faydaları oldukça büyüktür. Müzik dinleyen bir bebek, mutludur. İlerleyen dönemlerde duyuları gelişecek, dinlediği şeyleri daha kolay bir şekilde anlayacaktır. Müziğin en önemli etkilerinden belki de biri, bebeğin kelime haznesini geliştirecek olmasıdır. Bu bağlamda bebek, okul öncesinde okuma-yazma bile öğrenebilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir