Kültür Sanat

Müziğin Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkisi

İnsanlık tarihinin eski çağlarından bu yana müzik, insanların ruhsal açıdan güçlü hissetmesi ya da duygularını ifade etmesi için sık kullanılan bir araçtır. Çocuklara müziğin etkisi hem psikolojik ve sosyolojik açıdan hem de hayal dünyası ve düşünceleri açısından oldukça fazladır.

3 aylık çocuklar çevredeki seslere tepki vermeye başladığı gibi, 6 aydan itibaren çocuklar sesler aracılığı ile öğrenme davranışı geliştirebilmektedir.
1 yaşından itibaren ise ses çıkarma, duyduğu seslerin ritmine uyum sağlama (el çırpma, uyumlu hareket etme vb.) davranışlar gösteren çocuklar, duydukları müzikleri de öğrenme eğilimi gösterir.
3-6 yaş aralığındaki çocuklar müziğe uyum sağlamak yerine müziği anlamaya çalışırlar. Bu nedenle müzik eğitimi okul öncesi çocuklar için hem farklı bakış açılarının gelişmesini sağlamakta hem de var olan yeteneklerini hızlı bir şekilde geliştirme imkanı sunmaktadır.

Müziğin Çocuk Gelişimine Katkıları

cocuk-gelisiminde-muzik

  1. Müzik, çocukların kendini ifade etme becerisini artırarak, yaratıcılığını artırır ve hayal dünyasını geliştirir.
  2. Çocuğun estetik duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  3. Çocuklarda ses ve dil gelişimini olumlu anlamda etkiler.
  4. Müzik yoluyla çocuğun sosyalleşmesi kolaylaşacağı gibi, grup becerileri kazanması ve takım çalışmasına yatkın hale gelmesi de kolaylaşır.
  5. Müzik aleti çalmak, çocukların bilişsel gelişimine katkı sağladığı gibi, analitik düşünme becerilerini de geliştirir.
  6. Bir ya da birden fazla müzik aleti çalan çocuklarlın, motor gelişimi ile ritmik gelişimi hızlı bir şekilde gelişir.

Çocukların Müziğe Olan İlgisi Nasıl Geliştirilir?

Hemen her çocuk müziğe ve bir müzik aleti çalmaya eğilimlidir. Ancak çocuğun bu alanda doğru yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi büyük önem taşır. Çocuğu bir müzik aletini çalmaya zorlamak, onu bu faaliyetten uzaklaştırabileceği gibi, başarısız olmasına da yol açabilir. Bu nedenle, çocukları müzik aletleri ile erken yaşta tanıştırarak, ilgi duydukları enstrümanlar hakkında bilgi vermek ve çocuğun ilgisini çekmek önemlidir.

cocuk-ve-muzik

Müziğin Çocuklara Katkısı

3 yaşından itibaren çocuklar fiziksel ve zihinsel açıdan enstrüman çalabilecek seviyeye ulaştıkları gibi, çocukların erken dönemde müzik aleti çalmaya başlamaları yeteneklerini geliştirebilmeleri için büyük bir imkan sağlar. Ayrıca çocukların bakış açısını ve hayal gücünü şekillendiren bu durum çocukların soyut düşünme becerilerini de artırır.

Her çocuğun en az bir enstrüman çalması, ruhsal açıdan daha güçlü bir bireye dönüşmesini de sağlar. Duygularını müzikle ifade etmeyi öğrenen çocuklar, ruhsal açıdan güçlenecekleri gibi diğer alanlarda da kendilerini hızlı bir şekilde geliştirme imkanı bulur.

Çocukların Enstrüman Çalmasının Önemi

Müzik, çocukların; sosyal, kültürel, psikolojik gelişimlerini desteklediği gibi, zeka gelişimi ve bakış açıları ile psikomotor gelişimlerine de katkı sağlar. Çocuklar, duygularını müzikle ifade edebildiklerini fark ettiklerinde, ifade güçlerini farklı araçlar aracılığı ile yansıtabileceği gibi, yeteneklerini de hızlı bir şekilde geliştirme imkanı bulmaktadır.

Ebeveynlerin, çocukların müzik eğitimini erken yaşta almaları için çocuklara müziği sevdirmeleri ve 3 yaşından itibaren çocuğa ilgilendiği bir enstrümanları almaları büyük önem taşımaktadır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir