Kültür Sanat

‘Müzik Yolcuları’ Drama ve Solfej

Ekol Drama Sanat Evi eğitmenlerinden Yaprak Sandalcı tarafından geliştirilen “Müzik Yolcuları”, herhangi bir müzik aleti çalmaya başlamadan önce edinilmesi gereken nota, ses ve ritim bilgilerini “Porte Şatosunun Esrarı” isimli resimli bir masal ve bundan türetilen bir takım oyunlar ve alıştırmalar ile çocuk eğlenirken, onu sıkmadan öğretme amacı güdülerek hazırlanmış bir metod.

– Masal neden bölüm bölüm anlatılıyor ?

Masalın bölüm bölüm anlatılması hem alıştırmaların pekişmesini, hem de çocuğun bir sonraki çalışmayı heyecanla beklemesini sağlayacağı için önemli. Bir müzik aletini çalmak zihinsel, duygusal ve fiziksel bir takım birikimler sonucu mümkündür.

– Bu metodun sekiz aylık bir müfredat bazında ve ebeveynlerden birinin de katılımı ile verilmesinin sebebi nedir?

Fiziksel birikim, vücudu tanıyarak ve çalınacak alete uygun bir biçimde kullanmayı öğrenerek edinilir. Bu da tekrara dayalı sabırlı ve bilinçli bir çalışma gerektirir. Derse ebeveynlerden birinin katılmasının sebebi de evde bu tekrarı çocuğa yaptırabilmek içindir.

– Solfej çocukların müzik eğitimi sırasında en çok sıkıldıkları ders değilmidir ?

Zihinsel ve duygusal açıdan yeterince hazır olmayan birisi için bu tür bir çalışma özellikle de küçük yaşlarda sıkıcı olmaya mahkumdur. Ancak bir “Drama ile solfej” metodu olan “Müzik Yolcuları” eğitiminde, çocuk Sol notasını solucanla, Mi notasını midyeyle, Do notasını dometesle tanırken göreceksiniz ki çok kısa bir sürede notaları öğenecek, ve müziği sevecektir.

-Sekiz aylık bu eğitimin sonunda… 

Sekiz aylık bu eğitimin sonunda çocuğumuz klasik bir eseri notadan okuyabilecek solfej bilgisine sahip oluyor ve bir enstrüman çalmaya hazır hale geliyor.

– Bu eğitimi hangi yaş aralığındaki çocuklar alabilir ?

Bu eğitim 4 – 6 yaş grubu çocuklara haftada bir gün ve bir saat olarak veriliyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir