Kültür Sanat

NASA Astronotu Uzayda Yaşama ve Çalışma Dersi Verdi

NASA Astronotu Ellen Baker; astronot seçim süreci, vücudun uzayda gösterdiği değişim ve Dünya’nın gözlemi gibi birçok ilginç konuyu Uzay Kampı Türkiye katılımcılarına verdiği özel sunumda anlattı.

Uzaya 1989-1995 yılları arasında Atlantis ve Columbia uzay mekikleriyle, 3 ayrı seferde giderek toplamda yaklaşık 28 gün 14 saat uzay uçuşu yapan Astronot Ellen Baker, 22 Nisan’da Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen sunumda öğrencilerle buluştu. Küveyt’ten katılan Al-Nibras Uluslararası Okulu’yla beraber; İzmir Bahçeşehir Koleji, İzmir TAKEV Koleji, İzmir Rota Koleji, Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu ve İzmir Türk Koleji öğretmen ve öğrencilerinin de olduğu 150 kişilik dinleyici grubu sunumu büyük ilgiyle izledi.

Astronot seçim sürecinde, mülakatların oldukça zorlu geçtiğini anlatan Astronot Baker, NASA’ya astronot olmak için binlece başvurunun yapıldığını, seçim sürecinde bilim ve mühendislik alanlarında gerekli eğitime sahip olanların öncelikle tercih edildiğini aktardı. Elemelerle aday sayısının azaltıldığını ve esas zorlu seçim sürecinin de bu aşamadan sonra başladığını aktaran Astronot Baker, her bir adayın referanslarının tek tek arandığını, mülakat haftasında tıbbi yeterliliklerin de dikkatle incelendiğini sözlerine ekledi.

Vücudun uzaya ilk tepkisi: yüz şişikliği

Aynı zamanda iç hastalıklarında uzmanlaşmış bir tıp doktoru olan Astronot Baker, uzaya ilk çıktığında vücuduyla ilgili dikkat ettiği ilk değişimin yüzünün şişmesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yerçekimi çok daha az olduğu için vücut sıvısı başa yöneliyor ve yüzünüzü şişiriyor. Bu durum denge algınızı da etkiliyor. Değişikliklerin birçoğu küçük, özel aletlerle ölçülebilen şeyler. Dünya’ya geri döndüğümüzde güç ve denge kaybına uğradığımızı ve kemiklerimizin eridiğini farkettik ancak tüm bu değişiklikler kısa süreli uzay görevinde kolaylıklar tedavi edilebilir şeylerdi.”

Sunumunda uzaydan çekilmiş Ay, gün doğumu, yanardağ fotoğraflarına yer veren Baker, “Dünya’nın etrafında günde 16 kere dolanıyorduk. Uzaydan bakıldığında Dünya muhteşem görünüyor, kelimelerle tarif edilemez. Uzay mekiğinden bakarken böylesine güzel görünen Dünya’da düşmanlığın ve acıların yaşandığına inanmak gerçekten çok zor” dedi. Baker’in çektiği fotoğraflar arasında yer alan Türkiye, İzmir ve İstanbul fotoğrafları büyük ilgi gördü.

Uzay Kampı Türkiye yetkilileri Astronot Ellen Baker’in öğrencilerle buluşturdukları 22’nci “uzay yolcusu” olduğunu, yaz döneminde uygulanacak özel program için de yine bir astronotu kampa davet ederek öğrencilerle buluşturacaklarını açıkladılar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir