Anne Baba Okulu

Nasıl İyi Baba Olunur?

Nasıl iyi baba olunur sorunu kendinize sormak için geç kalmayın. Bir çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey iyi birer ebeveyndir. Mutlu bir aile olmaya mutlu bir baba olmakla başlayın.

Bazı babalar “nasıl iyi baba olunur” sorusuna gösterişli cevaplar verme eğilimindedir. Örneğin pahalı bir tatil ya da hediyenin çocukları mutlu edeceğine inanırlar. Oysa uzmanlar çocukların olaylardan çok deneyimleri anımsadığını belirtmektedir.

İyi baba olmak

Nasıl İyi Baba Olunur: Çocuğunuza Değer Verdiğinizi İfade Edin

Sizler için bu sorunun cevabını araştıran bir liste hazırladık. Elbette listeler sizin iyi bir baba olmanızı sağlamaz. Öncelikle çocuğunuzu iyi anlamanız ve onu anladığınızı ve sevdiğinizi göstermelisiniz. Fakat bazen işler karıştığında yolunuzu aydınlatabilecek detaylara ihtiyaç duyarsınız. İşte bu lise size o detayları hatırlatmak için hazırlandı.

Birlikte bir şeyleri tamir edin. Evde onarılması gereken bir şeyler varsa bu çocuğunuzla vakit geçirebilmek için iyi bir fırsattır. Ne yapmak istediğinizi açıklayın ve yardım etmesine izin verin. İşi bitirmeniz daha uzun sürebilir, ancak çocuğunuzla keyifli vakit geçirirsiniz.

Birlikte dans edin. Dans edip edemeyeceğiniz önemli değil. Birlikte odanın ortasında müzik eşliğinde sallanıp dursanız da olur. Sadece eğlenmek değil, birlikte müzik dinlemek sağlıklı aile bağları kurar ve olumlu anıları şekillendirir.

Rutinler belirleyin. Sizin ve çocuğunuzun birlikte, her gün veya en azından her hafta yapabileceği bir şey. Öğle yemeğinde çocuklarınızla buluşabilir, çocuğunuzun sabahları giyinmenize yardım etmesine izin verebilir (çoraplarınızı veya kemerinizi alın, ayakkabılarınızı giyin ve benzeri şeyler yapın), geceleri dişlerinizi birlikte fırçalayabilirsiniz. Özel bir şey olmak zorunda değildir, ancak ortak bir ritüelin zamanı ve düzenliliği çocuğunuz için özel olacaktır.

Çocuklarıyla Eğlenen Baba

Sorular sorun. Soru sormak, birbirinize bağlanmanızı sağlar. Çocuğunuz bir problemini paylaşıyorsa, düzeltmeye çalışmayın. Sadece dinleyin. Konuşması bittikten sonra çözüm isteyip istemediğini sorabilirsiniz.

Kuralları öğretin. En sevdiğiniz spor etkinliğini TV’de izlerken, oyunun kurallarını çocuğunuza açıklamak için zaman ayırın. Muhtemelen bir sonraki oyunu birlikte seyredersiniz.

Mesaj bırakın. Çocuğunuza bir tebrik kartı verirseniz, içinizden gelenleri yazmaya çekinmeyin. Aranızdaki bağı güçlendirmenin en iyi yollarından biri budur.

Yüksek sesle kitap okuyun. Küçük çocuklar için yatmadan önce bir hikaye okuyun. Daha büyük çocuklar için sırayla aynı kitaptan sesli okuma yapabilirsiniz.

Çocuklarınıza sürpriz yapın. Yarım gün erken olsa bile, bir gün işten eve erken gelin. Ya da aklınıza ne geliyorsa, onu şaşırtmak için bir şeyler bulun.

Çocuğunuzu iş yerinize götürün.

En az bir kere yapın. Onlara masanızı, kahvenizi doldurduğunuz yeri ve haftalık durum toplantılarınızda uyanık kalmak için mücadele ettiğiniz konferans salonunu gösterin. Onlardan uzak olduğunuzda bütün gün ne yaptığınızı söyleyin.

Güçlü bir şey söyleyin. Çocuğunuza düzenli olarak yüksek sesle söyleyerek koşulsuz sevginizi hatırlatın. “Sen benim için önemlisin” veya “baban olduğun için kendimi çok şanslı hissediyorum” veya sadece “seni seviyorum” diyebilirsiniz.

Hikayeler anlatın. Çocuklarınız, çocukken basit hikayeler duymayı çok sever.

Dışarı çıkın. İşten eve geldiğinde yorulduğunuzu biliyoruz, ama çocukları kapıp dışarı çıkın. Tek ihtiyacınız olan birkaç dakika.

Yemek yapın. Birlikte yemek menüsü belirleyin. Ne yapmaları gerektiğine karar vermeleri için onları dahil edin, daha sonra yemekleri birlikte hazırlayın.

Oyun oynayın. Uydurduğunuz bir oyun da olabilir, önemli değil, teknolojik aletlerden uzak vakit geçirin.

Şakalar yapın. Çocuklar en basit şeylere bir gülebilir. Onlarla eğlendiğinizi gösterin.

Minnettarlığınızı gösterin. Çocuğunuz faydalı bir şey yaptığında veya her zaman hatırlatmak zorunda olduğunuz şeyi yapmayı hatırladığında gözlerine bakın ve “teşekkür ederim” deyin.

Fotoğraflara bakın. Mümkünse basılı bir albümden birlikte anılarınızı izleyin.

Birlikte spor yapın. İp atlamak, futbol ya da basketbol oynamak ya da sadece koşmak… hangisini seviyorsanız o sporu birlikte yapın.

Özür dileyin. Öfkenizi kaybettiyseniz ve sesini yükselttiyseniz, çocuğunuza üzgün olduğunuzu ve bir dahaki sefere daha iyisini yapmaya çalışacağınızı söyleyin. Size bir şey anlatmaya çalışıyorlarsa ve dikkat etmiyorsanız, özür dileyin ve tekrar söyleyip söylemediklerini sorun. Bir söz verdiyseniz ama tutamadıysanız, onlara telafi etmeyi planladığınızı söyleyin.

Sarılın. O sizden kaçacak kadar büyüdüğünü düşünse de sarılmaktan vazgeçmeyin.

Çocuğunuzla mutlu bir yaşam diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir