Çocuk Bilim

Neden Acıkırız?

Beynimizin açlık hissi mesajını nasıl algıladığını hiç merak ettiniz mi? Birçok insan boş bir mideyle hiçbir şey yapamayacaklarına inanır. Peki, nasıl acıkırız ve bunu nasıl hissederiz?

Neden AcıkırızKandaki belli başlı besleyici maddeler azalmaya başladığı zaman, açlık da baş göstermeye başlar. Kandaki taşıyıcılar bu maddelerden yeterince bulamadıkları zaman ise, beyinde ‘açlık merkezi’ denen bir bölgeye açlık mesajları göndermeye başlarlar. Bu açlık merkezi mide ve bağırsakta bir fren gibi çalışır. Kana yeteri miktarda besin karışınca, açlık merkezi de mide ve bağırsağın aktivitesini yavaşlatır. Kandaki yeterli besin miktarı azalınca da, açlık merkezi mide ve bağırsağı daha aktif kılar. Aç bir insanın sürekli midesinin guruldadığını duymasının sebebi budur.

Acıktığımız zaman vücudumuz hiçbir şey yapmak istemeden sadece besin almaya odaklanır. Kişinin bu besini almadan dayanabilme gücü ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sakin bir yapısı olan birisi, heyecanlı birisinden çok daha fazla aç kalabilir, çünkü kanında depolanan protein, heyecanlı olana oranla daha yavaş tüketilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir