”Alo” aslında telefonu icat eden Graham Bell’in sevgilisinin kısaltılmış ismidir. Gerçek adı, “Allessandra Lolita Oswaldo” dır.
Telefonu icat eden Graham Bell, ilk hattı sevgilisinin evine çekmiştir. Atölyesindeyken telefon çaldığında sevgilisinden başkasının arayamayacağını bilen Graham Bell, telefonu açar açmaz “Alessandra Lolita Oswaldo” diyordu. Bell, zamanla sevgilisini telefonda “Ale Lolos” şeklinde karşılamaya başladı. Çalışmaları uzayan Bell, sevgilisinin adını daha da kısaltarak telefonları “alo” diye karşılamaya başladı.
Alexander Graham Bell’in icat ettiği telefonu geliştirip tüm kente yaymaktan başka bir şey düşünmez olmuştu. Sevgilisinin sonu gelmeyen deneylerinden rahatsız olan Allessandra Lolita Oswaldo, artık Bell’i icadıyla baş başa bırakıp terk eder.
Bell, sevgilisinin bir gün mutlaka kendisini arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmıyordu. Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı giderek artmaya başlıyordu. Alexander Graham Bell’i artık başkaları da aramaya başlamıştı.
Ancak Bell, hâlâ sevgilisinin kendisini aradığını sanarak telefonları “Alo” diye yanıtlıyordu. Artık herkes “Alo” diyordu. O günlerde Alexander Graham Bell’in anısına saygı olarak telefonu “Alo” diyerek yanıtlamaktaydı. Oldukça sık kullanılan “Alo” sözcüğü işte o zamanlardan günümüze uzanmaktadır.
Yorumları Göster (14)
Bu uydurma bir hikâyeye benziyor zira Google’a tırnak içinde “Allessandra Lolita Oswaldo” yazıp arattığımızda karşımıza 3 bin küsur netice çıkıyor ki bunlar hep alısün açınca neden alo deriz hikâyesi ile alakalı Türkçe sayfalardır. Ayrıca İtalyanlar pronto, Japonlar moshimoshi diyor.
Sen öyle san. yanlış olduğu ne malüm.
Aslında yabancı dilde de birçok sonuç çıkıyor. Örneğin, "What's mean Allessandra Lolita Oswaldo" gibi aramalar yaparsan farklı dildeki sonuçları görebilirsin. https://tk.wikipedia.org/wiki/Allo @S.Taştan
Kubbealtı Lugati'nde ALO ünl. (Fr. allô) Telefon konuşmalarında söylenen ilk söz, başlangıç sözü.
İngilizce VikiSözlükte Fransızca allô Etymology From English hello.
Gördüğünüz gibi sözcük İngilizce Hello'nun Fransızcaya geçmiş şeklidir.
Türkmen Türkçesine birisi bunu aktarmış. Madde geçmişine bakarsanız Serdarcik isimli bir kullanıcı. Yani yalan hikâyenin kaynağı yine Türkiye.
teşekür cicicee
teşekür ederim sınav sorusu
Ben bu siteyi çok beğendim Vikipedi 'ye bin basar .
ck işime yaradı cok saolun
:) Merhaba Sudenaz :) Yardımcı olabildiğimize çooook sevindik @Sudenaz
çok teşekkür ederim bu siteye.gerçekten burdan daha iyi anladım hemde daha iyi aklımda kaldı.
Meldaaaa güzel yorumun için çok teşekkür ederiz :) Bizi çok mutlu ettin :) @Meldaaaa
saolun ogretmenım anlattı ama anlamadım budan daha ıyı anlıyorum ellerınıze saglık cok guzel olmus
sana katılıyorum