Neden Susarız?

Neden susarız? Hepimiz susuzluğu yaşamışızdır. Ama 5 ya da 6 gün boyunca su içmediğimiz zaman ölebileceğimizi düşünebiliyor musunuz?

Hepimiz susuzluğu yaşamışızdır. Ama 5 ya da 6 gün boyunca su içmediğimiz zaman ölebileceğimizi düşünebiliyor musunuz?

Susuzluk vücudumuzun sıvıya ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Ağırlığımızın % 50 ila % 60′ ının su olmasına rağmen insan vücudunun içeceklere ihtiyacı vardır. Yetişkin bir insan terlemeyle bir günde yaklaşık olarak 600 gr. su kaybeder. Bunun dışında, idrarla kaybedilen su miktarı da l litreye yakındır. Dolayısıyla, kaybedilen bu su miktarını karşılayacak ölçüde su almamız kaçınılmaz bir şeydir.

Beynimizde ‘susama merkezi’ adı verilen bir bölüm vardır. Bu da kanımızdaki tuz miktarına cevap verir. Kandaki tuz miktarında bir değişiklik olunca, bu bölümden boğaza susuzluk mesajları gider. Susuzluk da kanımızdaki tuz miktarında bir değişime bağlı olarak ortaya çıkar. Kanımızda belirli ölçüde tuz ve su vardır. Herhangi bir değişimle tuz miktarının ağır basması, dengenin sağlanması için su ihtiyacı yani susuzluk hissetmemize neden olur.

Çocuklarda Dehidrasyona Dikkat Edilmeli

Neden susarız sorusunun cevabını aldığımıza göre suyun öneminden bahsedebiliriz. Çocuklarda su kaybı, önemle üzerinde durulması gereken konuların başında gelir. Bu sorun, özellikle yaz aylarında aşırı terleme ile uç noktalara ulaşır. Vücutta su eksikliği olarak bilinen dehidrasyon, takip edilmediği takdirde çocukta bedensel ve zihinsel sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Çocukların hareketli yaşam tarzına sıcakların da eklenmesiyle, yaz mevsimi çocuklarda su kaybı sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Dehidrasyon, halsizlik, baş ağrısı, ciltte kuruluk, iştah azalması, performans düşüklüğü gibi sorunları beraberinde getirmesinin yanı sıra, böbrek sağlığını da olumsuz yönde etkiler.

Susadığını dile getirmeyen ya da fark edemeyecek yaşta olan çocukların sıvı ihtiyacının ebeveynlerin kontrolünde olması gerekir. Belirtiler fark edildiği anda, çocuğun yeterli sıvıyı almasını sağlanmalıdır.

Bebekler için, katı gıda alımına başlanmasından itibaren her 3-4 saatte bir kez, 1,5 yaşından sonra ise 2-3 saatte bir su verilmesi tavsiye edilir. Yemek öncesi su içmesi çocuklarda iştah kaybına neden olacağından uzmanlar, çocuklara yemeklerden sonra su verilmesini önermektedir.

Çocuğun ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşına, boyuna ve kilosuna göre değişebilmektedir. Genel olarak 6-12 aylık bebekler 30-100 ml, 1-3 yaş arası çocuklar 1-3 litre, 4-8 yaş arası çocuklar 1-4 litre, 9-13 yaş arası çocuklar ise 1-2 litre su tüketimine ihtiyaç duyarlar.