Doğada, denge içinde bulunan canlıların tükenmesi ve nesli tehdit altında olan türlerin giderek artması, insan ırkının geleceğinin de tehdit altında olması anlamına geliyor.
Bu dosyada, nesli tehdit altında olan türler ile soyu tükenmiş türleri bulacaksınız.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) orfoz hakkındaki tüm bilgileri ve daha fazlasını anlatan bir poster hazırladı. Poster, Ege ve Akdeniz kıyılarında Sahil Güvenlik Komutanlıkları’na, balık restoranlarına ve dalış kulüplerine dağıtıldı. WWF-Türkiye’nin bu girişimi, orfozun karşı karşıya olduğu tehditler ile ilgili bilgilendirme yaparak soyunun tükenmesine engel olmayı hedefliyor.
WWF-Türkiye kaynaklarına göre orfoz Akdeniz'de yaşayan yedi Epinephelus türünden biridir. Tunus'tan Senegal'e kadar olan kuzey ve kuzeybatı Afrika kıyıları en çok görüldüğü yerlerdir. Kendisine ait bir bölgede genellikle tek yaşayan orfoz, saklanabileceği korunaklı kayalık alanları tercih eder. Orfoz, Akdeniz'de oldukça bol olduğu düşünülen bir tür iken, aşırı avlanma, zıpkınla balık avcılığı, yasa dışı avcılık ve çevre kirliliği nedeniyle tüm Akdeniz genelinde nesli tehlike altına girmiştir.
Uluslararası sözleşmeler ve yasalarımız çerçevesinde koruma altına alınan orfoz ve lahoz türlerinin nesillerinin devam edebilmesi için, popülasyonların yeterli yoğunlukta farklı boyutlarda bireylerden oluşması gerekir. Sağlıklı bir popülasyonun varlığı deniz koruma alanındaki koruma uygulamalarının başarısını gösterir. Deniz koruma alanlarında yavru gelişimine uygun yapıların bulunması popülasyonun kalıcı olabilmesi için gereklidir. Bu nedenle sadece tür bazında değil, bölgesel koruma sağlanmalı ve özellikle yavruların bol bulunduğu bölgeler gerektiği gibi koruma altına alınmalıdır. Üç Adalar ve Kaş, yavru orfoz ve lahoz popülasyonları bakımından da son derece zengindir. Yavru gelişimine çok uygun olan bu bölgelerin mutlaka bölgesel olarak koruma altına alınması gerekmektedir.
Nesli tehdit altında olan türlerden orfoz balığını okuduğunuzda biraz şaşıracaksınız. Çünkü bu balık 18 yaşına kadar dişi, 18 yaşından sonra erkek olarak yaşamını sürdürüyor.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.