Kültür Sanat

Neurodidactic eğitimi Jale Tezer Kolejinde

Jale Tezer Koleji Avrupa Birliği Projesi kapsamında dünyanın birçok ülkesinde hayata geçirilen Neurodidactic eğitimi uygulama çalışmalarına başladı. Beynin matematik ve fen zekâsını içeren sol lobu ile ritm, renkler, müzik gibi konuları içeren sağ lobu arasında koordinasyonun sağlanması, sağ lobun etkin kılınması ve bunun solu etkilemesi olarak açıklanan bu eğitim sistemi öğrenci başarısının arttırılmasında sevgi, huzur, mutluluk, güven gibi çevresel faktörlerin belirleyiciliğini ön plana çıkarıyor.

 Bu eğitim sisteminde, çocukların ileriki hayatlarında, derslerinde, sınavlarında daha başarılı olmaları için onların sağ loblarının etkin kılınması ilkesinden hareket ediliyor. İnsanın fiziksel yapısına ilişkin çalışmalar yapan bilim dallarının öne sürdüğü gibi kadın ve erkek olarak belirlenen iki cinsiyet arasında bireysel farklılıklar var. Bu farklılıklar eğitim niteliğinin arttırılması ve müfredatların düzenlenmesi açısından çok önemli. Okula ilk başladıklarında kız öğrencilerin çoğunun pre-motor beyin zarı kullanıma hazırken, erkeklerinki henüz hazır değil. Fakat diğer yandan beynin asıl bilgi girişini aldığı, düşünceleri ve anlamayı içeren ön lobu erkeklerde olduğu kadar kızlarda da ergenlik çağına kadar etkisiz, uyku halinde ve izole.

 Unutulmaması gereken bu ön lob erkeklerde ancak ergenlik çağından itibaren kavramada etkin olmaya başlar. Nörodidaktik denilen bu eğitim sistemi erkek ve kız çocukları arasındaki fiziksel ayrılıklar sonucunda ortaya çıkan öğrenme farklılıklarını dikkate almayı gerektiriyor. ” Her öğrenci biricik ve tektir ” ilkesinden hareket eden Jale Tezer Koleji öğrencilerinin sağ loblarını geliştirecek sanatsal ve spor faaliyetlerine ağırlık vererek, her öğrencinin bireysel gelişimini ön plana çıkartmayı amaçlıyor.  Bu nedenle Jale Tezer Koleji öğretmenlerine, hizmet içi eğitimler yoluyla öğrencilerin bireysel farklılıklarının önemi vurgulanmakta ve ders esnasında bu farklılıklar doğrultusunda öğrencilere nasıl rehberlik edileceği anlatılıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir