CiciPedia

Nevruz Bayramı

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri Nevruz, gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

21 Mart, birçok toplulukta hep aynı anlama, “Yeni Gün” gelen farklı adlar altında farklı inanışlara uygun biçimde kutlanıyor.

Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı, coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Newroz, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak da kabul edilen Nevruz, 5 bin yıldır kutlanıyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan’ın resmi tatil ilan ettikleri Nevruz, İran’da bayram havasında kutlanmaktadır. Kürt ve Alevi toplulukları tarafından da kutlanan Nevruz bayramında kırlara çıkılıp topluca yemek yenir, ateşler yakılır, dans edilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir