“Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin ana görevi, bitkiler dünyasını araştırmak, tanıtmak ve korumaktır.”
Bir yandan tertemiz havayı ciğerlerinize çekip, bir yandan da çocuklarınızla yeni bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, burası tam size göre bir yer. 50 Hektar orman üzerine kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) 2002 yılında hatıra parkı olarak ziyarete açılmış. İstanbul’a %17 oranında yeşil alan sağlayan bu kocaman bahçe, Türkiye’nin doğal ve endemik bitkilerinin yanı sıra çeşitli ülkelere ait ağaç, çalı ve otsu bitkiler içeriyor.
Burası İstanbullular için yeni bir dinlenme noktası olduğu kadar, bitkiler konusunda eğitimi ve yerinde öğretimi amaçlaması ile de başlı başına bir eğitim mekânı adata. Tüm bitkilerin altında Türkçe isimleri ve Latince bilimsel adlarını taşıyan etiketler var. Burayı değişik zamanlarda ziyaret ettiğinizde nadide çiçekler, ağaçlar görebilir, etrafta eşinen tavukları ve havuzda yüzen ördekleri izleyerek dinlenebilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), Ali Nihat Gökyiğit Vakfı kuruluşudur. 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından, eşi Nezahat Gökyiğit Hanımefendi adına hatıra parkı olarak yapımına başlanan bahçe, 2003 yılında botanik bahçesine dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Türkiye bitkilerinin yanı sıra, çeşitli ülkelerden ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı koleksiyonlarını içinde barındıran NGBB, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra bir bilim, araştırma ve eğitim merkezidir.
Bahçe hangi bölümlerden oluşuyor?
Bahçede ziyarete açılan dört ada bulunuyor. Mesire Adası, Merkez Ada, Ertuğrul Adası ve İstanbul Adası.
Merkez Ada
NGBB yönetim bölümünün ve bahçe girişinin bulunduğu ada, merkez ada olarak adlandırılıyor. Bu adada limonluklar, soğanlı bitkiler koleksiyonu, kaya bahçesi, kaya çatlağı bahçesi, çitli bahçe, kurak ve çorak bahçe, meyvelik, doğal bitkiler koleksiyonu, gülistan, şehitlerimizin anısına tesis edilen ‘bodur çam koleksiyonu’, nilüfer havuzları ve fidanlıklar bulunuyor.
Bahçıvan çocuklar bahçesi, kümes ve aralık, misafirhane, işlikler, malzeme depoları, çürütme istasyonu ve ardiye merkezde adada mevcut.
Ertuğrul Adası
1890 yılında Japonya’ya yaptığı ziyaret sonrası dönüş yolculuğunda yakalandığı tayfun sebebiyle kayalıklara çarpıp batan “Ertuğrul Firkateyni”nde şehit olan 587 bahriyeli adına “Sakura Vakfı” tarafından bahçeye 587 sakura kirazı bağışlanır. Ertuğrul Adası ismini burdan alır.
Ada’da “Faydalı Bitkiler Koleksiyonu; Tıbbi ve Itri Bitkiler Bahçesi, Yenilebilir Bitkiler Bahçesi ve Boya Bitkileri Bahçesi”, “Kumar Bahçesi”, “Fundalık”, “Ortanca Koleksiyonu”, “Kelebek Çalısı Koleksiyonu” ve “Sakura Koleksiyonu” bulunuyor.
Mesire Adası
Yapımına 2007 yılında başlanan Mesire Adası’nda piknik alanları ve havuzlar bulunuyor. Ada, Merkez Ada üzerinde yoğunlaşan ziyaretçi baskısını azaltmak, bahçeye mesire için gelen ziyaretçileri daha rahat edebilecekleri bir alana kavuşturmak amacıyla kuruldu. Mesire Adası’na ulaşım, Merkez Ada’da üst otoparktan Mesire Adası’na yapılan bir köprü vasıtası ile sağlanıyor. Mesire adası, 23 Nisan 2009’da ziyarete açıldı. Mesire Adası üç bölümden oluşuyor. Bunlar; Keşif Bahçesi, Mesire alanı ve Menfez Galeri, çocuk oyun alanı.
İstanbul Adası
Bahçede İstanbul’u anımsatan her şeye rastlamak mümkün. Münyatür Kız Kulesi, Boğaz Köprüsü, Galata Kulesi, ve İstanbul denilince akla ilk gelen çiçek olan lalelerle süslü.
Bahçeye bitkilerin dışında bir kuş cenneti de diyebiliriz. Güvercinden, tavuğa, tavus kuşundan ördeğe birçok hayvanla karşılaşabilirsiniz.
Bahçeye ziyaret için gidebileceğiniz gibi, yetişkin ve çocuklar için ayrı olarak düzenlenen etkinliklere katılmak için de gidebilirsiniz. Çocuk ve yetişkinler için iki ayrı grup bulunuyor. Yetişkinler için konferans ve yetişkin kursları var, bahçıvanlık kursu, botanik kursu, bitki ressamlığı kursu ( özellikle bilimsel çalışmalarda kullanılan bitkilerin çizimi hakkında ders veriliyor. ) Bitki ve doğayla alakalı çeşitli üniversitelerden gelen hocaların düzenlediği seminerler var. Seminerler bazen atölye çalışması olarak da gerçekleştiriliyor.
Etkinlikler hakkında etkinlik@ngbb.org.tr ileiletişime geçebilirsiniz.
Çalışma Saatleri
Resmi tatil günleri dahil her gün açıktır.
Açılış:09.30
Kapanış: Gün batımından yarım saat önce.
Adres
Atatürk Mahallesi, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden, Ataşehir Bulvarı, 34758, Türkiye
Telefon
0 (216) 456 44 37
Web Sitesi
http://www.ngbb.org.tr/