Hamilelik

Normal Doğum Nasıl Olur?

Normal doğum, vajinal yolla ve tamamen normal koşullarda gerçekleşen doğum yöntemidir. Bu doğum yönteminde bebek, ana rahminin kasılmasıyla birlikte dışarıya doğru ittirilir.

Normal doğumda öncelikli olan şey, doğum sürecine girilip girilmediğinin saptanmasıdır. Hamileliğin 38. ve 42. haftaları arasında doğum kasılmaları başlar. Ayakta veya yatarken geçmeyen bu kasılmalar, ortalama 15-20 saniye sürer. Kasılmalar, öncekilere oranla daha sık ve daha uzun sürelidir. Kanlı bir akıntının ve suyun gelmesi de doğum sürecinin başladığının göstergesidir. Bu belirtiler meydana geldiğinde, doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir.

Anne adayının muayenesinin yapılmasının ardından doğum başlar. Birinci adım olarak, rahim ağzı açılır. Bu açılma 10 santimi bulabilir.

Normal Doğum

Rahim ağzının tam olarak açılmasının ardından ikinci adıma geçilir. Bu evrede, düzenli ve şiddetli kasılmalar meydana gelir ve bebek, rahim ağzından geçerek vajinaya ulaşır.

Son adımda ise, bebek dışarıya çıkmaya başlar ve evre, plasentanın da dışarıya çıkmasıyla birlikte son bulur.

Normal doğum, ilk defa doğum yapan kadınlarda ortalama 12, önceden doğum yapmış kadınlarda ise 6 ya da 8 saat sürer. Doğuma zaman zaman suni sancı, vakum veya forseps ile müdahale edilebilir.

Suni sancı

Normal doğum süreci için gerekli olan sancıların başlamaması veya yetersiz kalması durumunda kullanılır. Anneye, suni kasılmaları başlatacak olan oksitosin hormonu verilir. Bu yöntem ile oluşan suni kasılmalar, doğal kasılmalara oranla daha sık ve şiddetlidir.

Vakum ve Forseps

Vakum ve forseps, bebek için tehlike yaratabilecek bir durumla karşılaşıldığında veya annenin yeterli derecede ıkınamaması durumunda kullanılır.

Vakumla doğumda, bir boru ucunda bulunan ve “çan” adı verilen metal başlık, bebeğin başına yaslanır. Bu boru, negatif basınç verebilen bir alete bağlıdır. Negatif basınç, bebeğin kafa cildinin, çan içerisine tam olarak yerleşmesi amacıyla yavaş yavaş arttırılır. Yerleştirme işlemi sonrasında doktor, her ıkınmayla birlikte çanı, boru kısmından çeker ve böylelikte bebeğin dünyaya gelmesini sağlar.

Forseps doğumda ise, şekli maşaya veya büyük bir pense benzeyen metal alet, belli kurallar çerçevesinde vajina içerisindeki bebeğin kafasının etrafına yerleştirilir. Bebeğin başı sabitlendiğinde doktor, forsepsi yavaş yavaş çeker ve doğum gerçekleşir.

Normal doğum

Normal doğumların yüzde 10’unda kullanılan bu 2 alet de aynı amaca hizmet eder. Vakum ve forseps, bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak adına mutlaka deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Normal doğumun avantajları

  • Doğum sonrası iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir,
  • Ucuz bir doğum yöntemidir,
  • Ameliyat riski taşımaz,
  • Kan kaybı sezaryene oranla daha az yaşanır,
  • Lohusalık dönemi ağrısız bir şekilde atlatılır,
  • Bebeğin solunum sıkıntısı yaşama riski azalır,
  • Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine olumlu etki eder.
  • Normal doğumun dezavantajları
  • Anne için hem fiziksel hem de zihinsel yönden uzun ve yıpratıcı bir süreç olabilir,
  • Doğum esnasında hiç beklenmedik bir anda problem çıkabilir,
  • Çıkan problem bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir, ya da doğum kanalından ilerlemesini engelleyebilir,
  • Vajinada yırtıklar meydana gelebilir.

Ikınma evresinin uzun sürmesi halinde anne, ilerleyen dönemlerde idrar kaçırma sorunuyla karşılaşabilir veya büyük abdeste çıkmada problem yaşayabilir.

Doğum Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir