Bebek ve çocuk odaları, zihinsel ve fiziksel gelişimde önemli bir yere sahip. Çocuğun birey olma bilincine sahip olması ve sorumluluk geliştirebilmesi açısından da kendi odasının olması önem taşıyor.
Çocukların Kendine Ait Bir Alanı Olmalı
Çocukların kendilerine ait odalarının olması pedagojik gelişimlerini olumlu yönde etkilediği gibi, kardeşleriyle aynı odayı paylaşan çocuklara kullanım alanı yaratılması önem taşıyor. Bebeklerin 18 ayını doldurmalarının ardından kendi odalarına taşınması önem taşıdığı gibi, okula başlayan çocukların da kendilerine ait çalışma masasının olması büyük önem taşıyor.
Oda Seçimi Sorumluluk Duygusunu Etkiliyor
Çocukların aidiyet duygusunun gelişmesi ve sorumluluklarının bilincine varabilmesi açısından, kendisine ait bir odası olması büyük önem taşıyor. Kendine ait odası olan çocuk, odasının tüm sorumluluğunu üstlendiği gibi, kendisiyle baş başa zaman geçirme imkanı da buluyor. Birey olma bilincinin artmasını sağlayan bu durum, çocuğun hem zihinsel hem de psikolojik gelişimini olumlu etkiliyor.
18 Aydan Sonra Bebeklerin Kendi Odası Olmalı
18 aydan sonra, bebeklerin de kendi odalarında vakit geçirmesi ve oyuncaklarıyla tek başına oynayabileceği bir alana sahip olması önem taşıyor. Bu süreçte, çocuklar odalarını daha çok uyumak için kullandığı gibi, daha çok anne babalarıyla sosyalleşiyor. Ancak çocuğun erken dönemde, kendine ait odası olduğunun farkına varması, gelişimini olumlu etkiliyor.
Okul öncesi eğitime ya da temel eğitime başlayan çocukların, eşyalarını kendi düzenlerine göre odalarına yerleştirmesi ve yapacakları çalışmalar için bir masaya sahip olmaları önem taşıyor. Çalışma masasının odada olması, çocuğun tek başına ders çalıştığı zamanların artmasını sağladığı gibi, sessiz bir ortamda daha iyi konsantre olmasını da sağlıyor.
Bebek odalarının hijyenik olması, çocuk odalarının ise düzenli ve yeterince ışık alan bir yapıya sahip olması önem taşıdığı gibi, ebeveynlerin oda toplama alışkanlığını çocuklara erken yaşta öğretmeleri önem taşıyor.