Öğrenciler Benim Servisçim Sigara İçmiyor Diyecek

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, pasif içiciliğin zararlarına dikkat çekmek ve insan sağlığını korumak amacı ile “Benim Servisçim Sigara İçmiyor” projesini başlattı.

Proje ile okul servis araçlarını kullanan şoförlerin sigara içmemeleri, içenlerin de sigarayı bırakmaları; pasif içiciliğin zararlarına dikkat çekilmesi ve servis şoförlerinin doğru rol modeli olması hedefleniyor.

İstanbul’da 13 bin servisçiyi kapsayan proje, önümüzdeki dönemde diğer illerde de başlayacak.

Proje kapsamında, okul ve iş yeri personel taşıyıcı servis araçlarında zararlı alışkanlıklar ile mücadelenin araç sürücülerine, öğrencilere ve kamuoyuna etkin bir şekilde duyurulması da planlanıyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası birlikteliğinde hazırlanan projenin tanıtımı, çocukların da katıldığı bir basın toplantısıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, her yıl ülkemizde 100 bin, dünyada 5 milyonun üzerinde insanın sigaradan hayatını kaybettiğini vurguladı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız “Proje ile her türlü eğitim öğretim ortamında sigara içilmemesi ve her türlü bağımlılığın engellenmesi için yeni ve önemli bir süreci başlatmış oluyoruz” dedi.

Karbonmonoksit 48 Saat Araçta Kalıyor

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda araçlarda sigara içildiği takdirde 48 saat karbonmonoksitpartiküllerinin servis aracı içerisinde asılı kaldığı ortaya kondu. Özellikle konu çocuk servisleri olduğunda tehlikenin boyutları ortaya çıkıyor.Proje ile birlikte pasif içicilik neticesinde akciğer kanseri vakalarının çoğalmasına dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Proje doğrultusunda okul ve şirketlerin personel servislerinde “Benim Servisçim Sigara İçmiyor” çıkartmaları yer alacak.

Bu çıkartmalar servis aracı kullanıcısının bu konuda taahhüdü anlamını taşıyacak. Odaya bağlı 13 bin araç şoförüne bu çıkartmalar oda yetkilileri tarafından ulaştırılacak.

Yeşilay Cemiyeti, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Esnaf Odası yetkilileri ortak tespitler yapmak için bilgilendirme ve sigaranın akciğerlere bir günde verdiği zararı gösteren karbon monoksit ölçüm testi denetimlerini gerçekleştirecek. Bu projeyle tüm servis araçlarında sigarasız ortam sağlamak ve servis şoförlerini de sigaradan uzak tutmak hedefleniyor. Proje önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde uygulanacak.