Öğrenciler Matematiği Oyunlarla Öğrenecek

Üsküdar Kaymakamlığı ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin "Oyun Temelli Matematik Öğrenme Laboratuvarı Projesi", İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan aldığı destekle eğitimlerine başlıyor.

Üsküdar'daki üç ilköğretim okulunda hayata geçecek proje kapsamında oyun temelli matematik atölyeleri ile çocukların metamatiği keşfedip sevmeleri sağlanacak.

Proje süresince matematik öğretimi oyun temelli eğitim malzemeleri ile daha kolay anlaşılır hale getirilecek. Öğrencileresağlıklı zeka gelişimleri, yaratıcılık gelişimleri, üç boyutlu düşünme yetenekleri, analitik düşünme yetenekleri kazandırılacak, matematiği sevmeleri sağlanarak matematik dersine ilgileri artırılacak.

Öğrenclierin, problem çözme yetenekleri geliştirilecek, ezber yerine mantık kullanmalarının sağlanması, tüm bu kazanımlarla toplumda daha başarılı bireyler olmalarına katkı sağlamak da amaçlanıyor.

Türkiye'deki matematik eğitiminde sorunlar olduğu gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan proje, uzun dönemde "oyun temelli matematik" yönteminin okullarda seçmeli ders olarak kabul edilmesini öngörüyor.

Özel labaratuvarlar tasarlanıyor

Bir yıl sürecek proje kapsamında, pilot okullar Belma Güde İlk/Orta Okulu, Atatürk İlk/Orta Okulu ve Şemsi Paşa ilk/Orta Okulu’nda oyun temelli matematik öğrenme laboratuvarı kurulacak. Matematik labaratuvarları, çocuklara rahat bir eğitim ortamı sağlamak amacıyla iç mimar tarafından özel tasarlanacak.

Pilot okullarda görev yapan öğretmenler, uzman eğitimciler tarafından formatör olarak yetiştirilecek. Pratik Matematik aktivite programı eğitimcileri de, projeye eğitmen olarak destek veriyor.

Oyun temelli matematik atölyelerinde çocuklar, proje kapsamındaki eğitim materyelleri ile matematiği keşfedecek. Proje, çocukların matematiği sevmelerinin yanı sıra, eğitim hayatlarında matematik derslerindeki algı ve başarı seviyeleri arttırmayı da amaçlıyor.

Oyun yöntemli eğitimin yararları

Avrupa Öğrenim Ölçme Merkezi tarafından (OECD Pisa) yapılan bir araştırmada, matematikte soruları ezbere dayanmayan problemlerle çözmek ve gündelik yaşamdaki soruların matematik diline çevrilmesi üzerine uygulanan bir testin sonucuna göre, Türkiye 40 ülke arasında 33. sırada yer alıyor.

Proje, oyunun eğlenme amacı olmasının yanı sıra bir eğitim aracı olarak da kullanılmasına dayanıyor. Oyun temelli eğitim çocuk ve gençlerde yaratıcılık, özgüven ve yenilikçilik kapasitelerinin geliştirilmesinde pay sağlıyor. Yaratıcılığın sanatta olduğu kadar bilim ve teknikte de önem kazanması üzerinde duruluyor.

Oyun temelli matematik eğitimi ile elde edilen temel yararlar şöyle sıralanıyor.

– Yaratıcılık gelişimi
– Problem çözme ve plan yapma yeteneği
– Strateji geliştirme yeteneği
– Uzaysal algılama
– Mantık yürütme
– Zeka gelişimi.

Öğrencilerin matematik algısını ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen "Oyun Temelli Matematik Öğrenme Laboratuvarı Projesi" kapsamında düzenlenen eğitim ve uygulamar sonucunda, öğrencilerdeki ilerlemelirn ön test ve son testlerle tespit edilmesi de öngörülüyor.