Okçuluk Nasıl Öğrenilir?

Okçuluk oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Bu sporun kökeni insanların avcılık dönemine kadar uzanır.

Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış ve 1972’den beri de aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Güç, koordinasyon ve sabır iyi bir okçuda bulunması gereken üç ana özelliktir. Her sporcudan beklenen çalışkanlık ve hırs da bunlara eklenince iyi bir okçuluk sporcusu tanımlanmış olur.

Çocuklarda Okçuluk

12–14 yaşları okçuluğa başlamanın en uygun dönemidir. İyi bir ok atıcısı olmak için de 1–5 ya da 2 yıl gerekir. Başlangıç döneminden gençlere (16–18 yaş) geçtikten sonra 18 yaş üstü yani büyükler klasmanına ulaşılır ki bu da 4–6 yıl gibi bir zamanı kapsar. Günde 3–4 saat, haftada en az 5 gün antrenman gerekir. Okçuluk sporu oldukça dikkat gerektiren, dikkat edilmez ise olumsuz sonuçlar meydana getiren bir spordur.

Okçuluğa Başlayanlara Tavsiyeler

  • Hiçbir zaman yay boş olarak bırakılmamalıdır. Yay boş olarak gerilip bırakıldığında ortaya çıkan enerji yaya ve kişiye ciddi zarar verebilir.
  • Yayı aşırı sıcak ve neme maruz bırakmamak gerekir. Bu durum, kapalı bir araçta ve güneşli bir günde limplerin hasar görmesine neden olur. Uzun süre sıcak veya nemli ortamda depolama da yaya hasar verir.
  • Her kullanımdan önce yay dikkatli bir şekilde gözden geçirilmelidir. Kiriş, limp ve yükselticileri (riser) kontrol edilmeli, hasarlı kirişler antrenöre bildirilerek değiştirilmelidir.
  • Hedef arkasına gerili ağın sağlamlığından emin olunmalıdır (Yanlışlıkla kaçan bir okun başka hasar vermemesi için ağın sağlam olması gerekir.).
  • Hedeften emin olunmalı, hedefin arakasında kişi, bina, yol, araç vb. objelerin olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Hedefin düşük ışık konumunda olmasına dikkat edilmelidir.
  • Her zaman güvende olunmalı, hiçbir zaman ok havaya doğru atılmamalıdır.
  • Çocuklar mutlaka yetişkinlerin gözetiminde eğitilmeli ve atış yapmalıdır.

Her spor dalı gibi okçuluk da sabır ve azimli çalışma gerektirir. 12-14 yaş aralığında çocukların yönlendirilebileceği eğlenceli bir spor dalıdır. Özenli bir çalışmayla ve bir eğitmen gözetiminde çok başarılı bir sporcu olmak mümkün.