Okul alışverişi listesi hazırlamadan alışverişe çıkmayın. Özellikle ilkokula başlayacak çocukların masrafları çok oluyor. Oldukça yüksek fiyatlara mal olabiliyor. Çocuklar için hem kaliteli hem de dayanıklı okul ve kırtasiye eşyaları alırken, fiyat konusuna da dikkat etmek gerekir.
Okul Alışverişi Nasıl Yapılmalıdır?
Okul alışverişi yapmaya başlamadan önce, genel ihtiyaçların listesini çıkarmak önemlidir. Listeyi bölümlere ayırmak, hem alışveriş yaparken daha hızlı hareket edilmesini hem de hangi araç gereçlere ya da eşyalara ihtiyaç duyulacağını ayırt etmek açısından önemlidir. Okul alışverişi için hazırlanan listeyi, okul kıyafetleri, kırtasiye eşyaları ve diğer eşyalar olarak üç bölüme ayırmak oldukça efektif bir yöntemdir.
- Okul kıyafetleri: Pantolon, etek, gömlek, süveter, hırka, ayakkabı, mont, yağmurluk vb.
- Kırtasiye eşyaları: Kalem, defter, boya malzemeleri, kalemkutu, cetvel, silgi vb.
- Diğer eşyalar: Okul çantası, beslenme kutusu, su matarası vb.
Okul Alışverişi Listesinde Neler Var?
Okul Kıyafetleri
Okul kıyafetleri fiyatları, çocuğun gittiği okula ve bu okulda belirlenen kıyafet listesine göre farkılık gösterebilir. Okul kıyafetleri için belirlenen ücretler, genellikle devlet okullarında hemen hemen aynıdır. 2016-2017 eğitim öğretim yılı için belirlenen okul kıyafetleri masrafları ortalama olarak 110 TL’dir. Bu rakam, okula yeni başlayacak çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda artış gösterebileceği gibi, çocuğun ayakkabı, mont gibi ihtiyaçlarına göre de artabilir.
Okula yeni başlayan çocuklara ya da ara sınıflara devam eden öğrencilere okul kıyafeti alışverişi yaparken; kıyafetlerin kalitesine, çocuğun beden ölçülerine uygunluğuna ve fiyatına dikkat edilmelidir.
- Gömlek, pantolon, etek gibi çabuk kirlenebilecek olan kıyafetlerden ikişer tane alabilirsiniz.
- Okula yeni başlayacak olan çocuklar için, yedek gömlek ya da yedek pantolon alacaksanız, bir büyük beden tercih edebilirsiniz. İlkokul döneminde çocuklar çok hızlı büyüdüğünden, bazı durumlarda, ara dönemlerde dahi yeni kıyafet almanız gerekebilir.
- Okul yönetimi tarafından belirlenen okul kıyafetleri, farklı mağazalardan temin edilebiliyorsa, kaliteli malzeme kullanarak üretim yapan mağazaları tercih edin.
- Süveter, hırka gibi kıyafetlerin ipleri; gömleklerin düğmelerinin sağlamlığını ve pantolon ya da eteklerin fermuar alanlarının kalitesini kontrol edin.
- Okul kıyafetleri, farklı mağazalarda satılıyorsa, satışı yapılan mağazaların fiyatlarına mutlaka dikkat edin. Aynı firma tarafından üretilen okul kıyafetleri, mağazalarda farklı fiyatlarla satılabilmektedir.
- Okullar açılmadan en az bir hafta önce, çocukların kıyafetlerinin hazır olmasını sağlayın. Özellikle okula yeni başlayacak olan çocukların, okul kıyafeti alışverişini geciktirmemeye dikkat edin.
- Okul ayakkabısı ve mont gibi kıyafetlerin, okulda giymeye uygun olmasına dikkat edin. Çok renkli ya da farklı tarzlara sahip ayakkabı ve montların okulda kullanılması sorun yaratabilir.
Kırtasiye Alışverişi
Çocuklar için kırtasiye alışverişi yaparken, ihtiyaç duyulan ya da duyulacak olan tüm malzemeleri aynı anda almak oldukça zordur. Bu nedenle, öncelikle ihtiyaç duyulan temel malzemeleri almak; daha sonraki aşamada ise kırtasiye malzemelerini almayı zamana yaymak iyi bir yöntem olabilir.
- Kırtasiye malzemeleri alışverişinde çocukların sağlığının göz önünde bulundurulması şarttır. Kanserojen içerik bulundurmayan, sağlam ve kaliteli malzemelerden yapılmış araç ve gereçler tercih edilmelidir.
- Okula yeni başlayacak olan çocuklar için alınan kırtasiye malzemelerinin yaralanma, batma gibi durumlara yol açmayacak şekilde yumuşak kıvrımlı olmasına özen gösterilmelidir.
- Kurşun kalem, silgi, kalemtraş gibi malzemelerden birden fazla almak önemlidir. Çocukların kolay kaybedebildiği ya da kolay kırılabilen bu kırtasiye araçlarından, birden fazla almak çocukların kalemsiz/silgisiz kalmasını engeller.
- Boya kalemleri, boya malzemeleri, resim kağıdı gibi kırtasiye eşyaları, resim öğretmenlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda alınmalıdır. Resim öğretmenleri ya da sınıf öğretmenleri, yapılacak çalışmalar doğrultusunda kullanılacak malzemeleri belirleyebilir.
Okul Çantası ve Beslenme Çantası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Okula yeni başlayacak olan çocuklar için okul çantası ve beslenme çantası alırken, bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Okul çantasının, çocuğun beden yapısına uygun ve kolay taşınabilir olması önemlidir. Aynı zamanda okul çantası için alışveriş yaparken, çantanın kullanışlı olmasına da dikkat edilmelidir.
- Boş ağırlığı, 1 kg’den fazla olan çantaları tercih edilmelidir.
- Okul çantasının en az iki bölümden oluşmasına dikkat edilmelidir.
- Okul çantası alırken, çocukların isteklerini de göz önünde bulundurun. Çocuğun beğenmediği ya da sevmediği çantayı almamaya dikkat edilmesi önemlidir.
- Çok fazla baskı içeren çantalar ve kokulu çantalar, kanserojen madde bakımından risklidir. Seçeceğiniz çantanın kimyasal içerik barındırmamasına, kaliteli ve sağlam olmasına özen gösterilmelidir.
- Omuzdan asılan sırt çantalarını tercih edin. Bu tür çantalar, ağırlığın daha iyi dengelenmesini sağlar.
- Beslenme çantası alırken, çantanın yeterli büyüklüğe sahip olduğuna ve kolay taşınabilir olmasına önem verilmelidir.
Okul alışverişi için; okul kıyafeti, kırtasiye malzemeleri ya da okul çantası, matara gibi eşyalar alırken, hem nitelik konusunda dikkatli olmak hem de çocuğun önceliklerine göre hareket etmek gereklidir. Alışverişten çocuğun mutlu olmaması ya da çocuğun istediği malzemelerin alınmaması, çocuğun motivasyonunu olumsuz etkiler. Bu nedenle, çocuğun istekleri ve öncelikleri göz önünde tutularak; sağlık açısından sorun arz etmeyen ve ekonomik fiyatlara sahip okul malzemelerini tercih edebilirsini.z