Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin okul kantinlerinde sağlıksız yiyecek ve içeceklerin satılmasını engellemek amacıyla 2011 yılında yaptığı düzenlemeye bazı değişiklikler getirdi.
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak, fazla miktarda şeker, yağ ya da asit içeren yiyecek ve içecek tüketimlerini en aza indirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından okul kantinlerinde yapılan düzenlemelere devam ediliyor. 2015-2016 eğitim öğretim yılını kapsayan yeni düzenleme ile okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içecekler; ‘yeşil’, ‘turuncu’ ve ‘kırmızı’ gruplar olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından henüz uygulamaya konulmamış olan düzenlemede, kantinlerde satılan gıdalar; yeşil, kırmızı ve turuncu gruplar olarak ayrıldı.
Okul kantinlerinde yer alması gereken gıdalar yeşil grup olarak adlandırıldı. Yeşil grupta, besin değeri yüksek yiyecek ve içecekler yer alıyor.
Yeşil Grupta Yer Alan Gıdalar: Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, kuru meyve ve kuru yemişler, doğal mineralli su, sebze suyu, yoğurt, ayran, günlük haşlanmış yumurta, taze sıkılmış meyve suyu, tam buğday ekmeği ve karışık tahıllı ekmek
Okul kantinlerinde bulundurulması önerilmeyen ürünleri kapsayan kırmızı grup, öğrencilerin sağlığına zarar verebilecek nitelik taşıyan ya da obezite riski oluşturan yiyecek ve içeceklerden oluşuyor.
Kırmızı Grupta Yer Alan Ürünler: Enerji içecekleri, gazlı ve asitli içecekler, katkı maddesi içeren içecek türleri; tüm çikolata ve şekerleme türleri, hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler, kremalı, jöleli ya da çikolata dolgulu kek ve pastalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar
Turuncu grup, okul kantinleri ve yemekhanelerde yer alabilecek ancak dikkatli bir şekilde seçilmesi gereken ürünlerden oluşuyor. Bu ürünlerin porsiyonlarının minimum seviyede tutulması, etiket bilgilerinin dikkatli okunması ve tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Turuncu grupta yer alan ürünlerin enerji miktarı ve yağ oranı gibi kıstaslarda da sınırlandırmalar bulunuyor.
Turuncu Grupta Yer Alan Ürünler: Kahvaltılık gevrekler, işlenmiş et ve et ürünleri, makarna, fırında pişirilmiş patates, dondurma, sütlü buz, toplam enerji içeriği 200 kcal’i aşmayan ürünler, çay ve kahve gibi içecekler.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanması beklenen düzenleme ile okul kantin ve yemekhanelerinde yiyecek ve içecek satışlarının denetim altına alınması ve öğrencilerin sağlıksız gıdalardan uzak durmasının sağlanması hedefleniyor.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.