Çocuk Gelişimi

Okul Öncesi Bitki Yetiştirme Etkinliğinin Çocuk Gelişimine Etkisi

Okul öncesi bitki yetiştirme etkinliği eğitim programlarında, çocukların ilgisini çeken etkinliklerden birisidir.

Okul Öncesi Bitki Yetiştirme

Bitki Yetiştirmenin Çocuğa Faydaları

Sınıfta ve bahçede bitki yetiştirme çocukların doğa ile ilgili bilgilerini geliştirmeye yardım etmektedir. Çocuklar toprağı tanımakta ve türlerini öğrenmektedirler. Bitki yetiştirme çalışmaları ile çocuklar, kurallarına uygun ve güvenli bir şekilde araç kullanmayı, arkadaşlarıyla işbirliği yapmayı, araçları ve alanı paylaşmayı, grupla beraber çalışmayı, sorumluluğunu yerine getirmeyi, bitkilerin de büyümesi için insanlar gibi suya ve beslenmeye ihtiyacı olduğunu, güneş ve ışığın bitkilerin gelişimini nasıl etkilediğini öğrenmektedirler. Bunları tartışarak da gözlem yapma alışkanlıkları gelişmektedir.

Okul Öncesi Bitki Yetiştirme Etkinliği Önerileri

Okul öncesi bitki yetiştirme etkinliği çocukların eğlenceli vakit geçirmesi için de önemlidir. Grup odalarında veya bahçede çeşitli çalışmalar yapılabilir. Yeşil yapraklı bitkiler, akvaryum bitkileri, yosun, bezelyeler, soğanlar gibi bitkiler yetiştirilebilir. Çocuklar bu bitkilerin büyümelerini izlerken, bakım sorumluluğu almaktan da hoşlanmaktadırlar. Çocuklardan, yetiştirdikleri bitkilerin boylarını belli aralıklarla ölçmeleri istenebilir, ölçme işlemi ip kullanarak yapılabilir, bu ipler bir pano üzerine yapıştırılarak bir büyüme grafiği hazırlanabilir. Bitki yetiştirme çalışmalarının bir yönü de çeşitli tohumların, patates, havuç, soğan, turp, mercimek, nohut, fasulye, mısır gibi bitkilerin suda ve nemli ortamlarda çimlendirilmesi çalışmalarıdır. Bazıları nemli ortamda çimlendirilir, toprağa ekilir ve büyümesi izlenir. Örnek olarak fasulyenin sırığa sarılması, sarmaşığın tırmanması verilebilir. Saksıda tohumdan ya da soğandan çiçek de üretilebilir.

Çocuklar bitkilerin yeşermesi, büyümesi ve gelişmesi için suya, ışığa ve havaya ihtiyaçları olduğunu, deneyerek öğrenirler. Bazı tohumların topraktan çıkması ve büyümesi diğerlerinden daha fazla zaman alır; yaprakların şekilleri ve büyüklükleri, bitkilerin büyüme hızları bu ve bunun gibi olayların gözlenmesi çocukları, kıyaslama yapmaya yöneltir.

Okul Öncesi Bitki Yetiştirme

Çocuklarla birlikte bitkilerle ilgili yapılabilecek pek çok gözlem ve deney vardır. Örneğin, çocuklara tohumların rüzgârla nasıl saçıldığını göstermek amacıyla şu deney yapılır. Bahçenin herhangi bir yerinden, bir saksıya toprak konur ve sulanır. Sonra bu saksının üzerine, tersine çevrilmiş bir kavanoz kapatılır. Saksı güneşli bir pencere önüne yerleştirilir. Topraktan çıkan suyun buharlaşması kavanozda gözlenir ve incelenir. Bir süre sonra da toprak yeşermeye başlar. “Tohumları biz ekmediğimiz hâlde nasıl yeşeriyor?” Bu konu çocuklarla konuşulur.

Zaman zaman çevredeki sebze, meyve bahçeleri ve ormanlara da geziler düzenleyerek çocuklara buradaki bitkileri izleme fırsatı da verilebilir. Ayrıca yenecek bitkilerin toplanması ayıklanması ve yenecek hale getirilmesi yine çocuklarla birlikte yapılabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir