Eylül ayı, okul ayıdır. Eğer çocuğunuz bu yıl anaokuluna başlıyorsa, hem onun için hem de sizin için yeni ve heyecanlı bir dönem başlıyor demektir.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil, çocukları anaokuluna başlayacak ailelere, bu sürecin olumlu duygularla ve başarıyla geçmesi için önerilerde bulunuyor.
Anaokulu ile birlikte çocuğunuz, dış dünyaya açılıyor ve ilk kez birey olarak toplumda yerini alıyor. Bugüne dek içinde yaşadığı, kendini kabul ettirdiği ev ortamından ayrılarak farklı bir ortama geçişi, çocuğunuz ve sizin için belli bir uyum sürecini gerektiriyor. Çocuğunuzun yepyeni ve ona çok karmaşık gelen bu sosyal çevreye alışması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bu sürecin olumlu duygularla ve başarıyla geçmesi için önerilerde bulunuyor.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil, anaokuluna başlamanın çocuk için çok yeni ve farklı bir deneyim olduğunu belirterek, çocukların kaygılarını azaltmanın alınacak basit önlemlerle mümkün olduğunu söylüyor.
Çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimleri için en önemli dönem olan okul öncesi dönemde anaokuluna devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Didem Tangil, çocukları okula alıştırmak için önerilerini şöyle sıralıyor.
Okul açılmadan önce;
• Çocuğunuzu okulla ilgili olarak önceden bilgilendirin ve okulu gezdirin.
• Ona gününün nasıl geçeceğini anlatın. Bunu yaparken gerçekçi olmak önemlidir. Aksi halde beklenti düzeyi yükselen çocuk bir yandan da hayal kırıklığıyla baş etmek zorunda kalır.
• Çocuğun okul ortamına alışabilmesinde tüm aile üyelerinin ödün vermeden kararlı bir tutum izlemesi sağlıklı bir uyum sureci için gereklidir.
• Okul bitiminde onu tam zamanında alın ya da servisle geliyorsa, evde mutlaka onu karşılayacak bir kişinin olduğu mesajını çocuğunuza verin.
İlk gün;
• Çocuğunuzun okula başlayacağı ilk gün sevinçli, rahat ve sakin olun. İstediğini giymesine ve yanına küçük bir oyuncağını almasına izin verin.
• Okula zamanında gelmeye çalışın, erken gelmek ve uzun bir bekleyiş çocuğunuzun kaygısını arttırabilir.
• İlk günün mutlu, neşeli ve sakin bir bicimde sonlanması, o günden geriye hoş bir tat bırakacaktır. Bu nedenle o günü çok uzatmadan zamanında bitirmekte fayda vardır.
• Sizin, okula ve o güne dair, olumlu ve güvenli tutumunuz çocuğunuzu da rahatlatacaktır.
• Kaygı duyuyorsanız, bunu çocuğunuza yansıtmama ihtimaliniz neredeyse yok gibidir.
Kaygı özellikle ebeveyn ve çocuk arasında bulaşıcıdır. Çocuğunuz, yeni bir ortama iliksin zaten doğal bir kaygı duyarken, sizin ifadeniz kendi korkularının yerinde olduğunu doğruluyorsa çocuğunuzun güven duyması güçleşir. Bu nedenle yokmuş gibi davranmak yerine tedirginlik ve güvensizliğinizle yüzleşip kaynağını araştırmak hem sizin, hem çocuğunuz için yol göstericidir.
Başladıktan sonra;
• Öğretmeniyle iletişim içinde olmaya çalışın. Okuldaki etkinlikler hakkında öğretmenlerden bilgi alın.
• Okul yaşamına uyum sağlayabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu unutmayın.
• Hayatının önemli bir evresi olan bu başlangıç sırasında daha çok ilgiye ihtiyaç duyabilir. Onu anlamaya ve süreci onunla birlikte yaşamaya gayret edin.
• Gün içinde yaptığı etkinlikler ve yaşadıkları hakkında, onu sorgulamadan, sohbet edin. Okulla ilgili söylediklerini dikkatle dinleyin.