Okul öncesi okula uyum süreci çocuk eğitiminde çok önemli. Bu süreci önemseyin. Hem çocuğun ilkokula hazırlanması hem de okula ısınması için uyum süreci iyi değerlendirilmeli.
Okul öncesi eğitim alan 2-6 yaş aralığındaki çocukların fiziksel ve mental anlamda sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, çocukların yetişkinlik dönemleri için büyük önem taşıyor. Çocuğun okul öncesi eğitim döneminde büyük katkı sahibi olan okul öncesi öğretmenlerinin, çocukları dikkatli bir şekilde takip etmesi ve ebeveynleri ile iletişim halinde olması, çocuğun gelişimi açısından en önemli etkenlerden biri durumunda.
Okul öncesi eğitim döneminde, çocuğun sorunlarının fark edilmesi çok daha kolaydır. Zira çocuğun başka çocuklar ile olan etkileşimi, diğer çocuklara ve öğretmenlerine karşı sergilediği davranışlar, yapılan etkinlik ya da aktivitelere gösterdiği ilgi ve beslenme, uyku düzeni gibi alışkanlıkları, çocuk hakkında birçok fikir verir. Bu dönemde, okul öncesi öğretmenleri, çocuğu dikkatli bir şekilde izleyerek, yaşadığı zorlukların sebebini ortaya çıkarabileceği gibi, çocuğun ebeveynleri ile iletişime geçerek, çocuk için yapılması gerekenleri de konuşabilir.
Çocukların yaşadığı sorunların tespiti ve çözümü açısından okul öncesi eğitim oldukça önemlidir. Zira çocuğun duygusal dünyası, aile içerisinde yaşadığı sorunlar ve benzeri durumlar, okul öncesi eğitim sürecinde çözülebilmesi çok daha kolay olan problemlerdir.
Bu dönemde, okul öncesi öğretmenin yardımıyla, çocuğun tırnak yeme, parmak emme gibi alışkanlıkları için önlem alınabileceği gibi; psikolojik olarak da girişken olmama, sosyalleşememe ya da çekingen olma gibi sorunları daha kolay fark edilebilir. Çocuğun yaşadığı sorunlara ilişkin önlem alınması, sağlıklı gelişimine önemli bir katkı sağlayacağı gibi; çocuğa gerekli özenin gösterilmemesi önemli problemlere yol açabilir.
Okul Öncesi Eğitimde En Çok Karşılaşılan Sorunlar
Okul öncesi eğitim sürecinde çocukların en fazla yaşadığı sorunlardan biri uyum sağlamadır. Okul öncesi okula uyum süreci bu anlamda da önemli. Gerek diğer çocuklar ile olan ilişkisinde, gerekse etkinliklerde ve diğer zamanlarda çocuğun olumsuz davranışlar sergilemesi, diğer çocuklara zarar vermesi ya da aktivitelere katılım sağlamaması durumunda, bu sorunların nedeni araştırılmalıdır. Çocukların fark edilir şekilde uyum sorunu yaşamaları durumunda, okul öncesi öğretmenlerin bu duruma karşı önlem alması büyük önem taşımaktadır.
Okul Öncesi Kurumların Önemi
Çocukların, kişisel bakımına odaklanmak durumunda kalan bakıcılar, genellikle çocuğun zihinsel, motor, dil ve sosyal becerilerinin desteklenmesine yeterince önem veremezler. Çoğu zaman atlanan okul öncesi kişisel gelişim oldukça önemli bir konudur. Bu noktada, ebeveynler çocukları 3 yaşından itibaren okul öncesi kurumlarına gönderebilirler. Okul öncesi kurumlar, çocuğun gelişiminin desteklenmesi ve beceri geliştirmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Çocukların kişisel gelişiminde doğru bir başlangıç yapmak, çocukların tüm eğitim hayatını olumlu yönde etkiler. Okula başlama çocuk ve aile için önemli başlangıçlardan biridir. Bu başlangıç aynı zamanda birçok bilinmezi içinde barındırır. Okul dönemi çocuk için kişilik oluşması ve toplumsal davranış gelişimi için önemli bir potansiyel oluşturur. Başlangıç aşamasında çocuk ve ailenin bilinmezlerini ve kaygısını azaltmak için gerekli bilgi ve danışmanlık verildiğinde, süreç daha kolay yönetilebilir.
Ebeveynler okul ile ilgili kaygı yaşayan çocuk ile konuşmalıdır. Bu konuşma okula ilk kez başlayan çocuğa okul ve etkinlikler hakkında bilgi verecek nitelikte olmalıdır. Çocuk okulda yapılacak etkinlikleri, uyku saatlerini, yemek saatlerini ve bunun gibi bir çok konuyu bilerek okula başlamalıdır. Çocuğun hayatındaki düzeni değişeceğinden, ebeveynler de bu değişen düzene paralel olarak ev koşullarını yeniden planlamalıdırlar.
Okula yeni başlayacak olan çocuğun bu konudaki kaygılarını yenebilmesi için ebeveynlerle sorularını paylaşması gerekmektedir. Bu noktada ebeveynler, çocukların tüm sorularını yanıtlamalıdırlar. Okul düzenini bilmeyen bir çocuğa bu konuyu yavaş yavaş hatırlatmak gerekir. Bunun için çocuk, belirli aralıklarla, kısa süreli oyun gruplarına götürülmelidir.
Bu süreçte çocuğun bağımsızlığı desteklenmelidir. Ebeveynler çocuklara, yemek tabaklarını kaldırmak, tuvaletten sonra temizlik yapmak, odasını toplamak ve oyuncaklarını kaldırmak gibi sorumluluklar verebilir.