Okul Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu sene ilk kez uygulanacak “özel okula kayıt yaptıran öğrenci, devlet okulları yerleştirme sistemine katılmak için tercih yapamayacak” kuralı TEOG sonrası velilerin heyecanını artırıyor.

Koray Varol Akademi’nin Kurucusu ve Eğitmen Koray Varol, kafa karışıklığı yaşayan velilere okulların kriterleri ile kendi beklentilerini kıyaslamalarını tavsiye ediyor.

Okul seçimiOkul seçimi

MEB’in, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde özel okullar için yeni kurallar getirmesi, tercih yapacak veli ve öğrencileri heyecanlandırdı. Öyle ki yeni sisteme göre özel okullarda kayıtlar 24 Haziran – 5 Temmuz arasında yapılacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci, devlet okulları yerleştirme sistemine katılmak için tercih yapamayacak.

Geçen yıl hem özel okullar hem de devlet okulları aynı anda öğrenci alımı yaptığı için yığılma ve geç yerleşmelerin yaşandığını anlatan, 15 yıldır binlerce öğrenciyi sınavlara hazırlamış Koray Varol Akademi’nin Kurucusu ve Eğitmen Koray Varol; bu sene özel okullara daha erken tercih yapılacağına dikkat çekiyor. Varol, “Kolejler için erken tercih yapmak sürecin biraz daha rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak devlet okulları ile özel okullar arasında seçim yapamayan ailelerin kararsızlık yaşayacağı aşikâr” dedi.

Tercih sistemindeki diğer değişikliklere de değinen Varol, “Yeni kılavuza göre, ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü esas alınarak yapılacak. Tek tip ve bir defa tercih alınarak yerleştirme yapılacak. Yedek yerleştirme yapılmayacak. Öğrencilere 25 okul tercih hakkı verilecek.

Tercih başvurusunda bulunmayan öğrencinin kaydı otomatik olarak açık öğretim kurumlarına yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yapmış olanlar tercih hakkını kullanmış sayılacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos´ta açıklanacak” dedi.

Okul seçiminde dikkat edilecek en önemli noktanın okulun yapısının iyi anlaşılması olduğunu dile getiren Koray Varol, “Her okulun kendi yapısı ve sahip olduğu kültürel değerler farklıdır. Aileler çocuklarıyla okullara giderek okul kültürünü anlamaya çalışmalı. Ayrıca okulun yerini, binasının içyapısını, son üç yıl içinde o okuldan mezun olmuş öğrencilerin hangi üniversiteleri kazandığını, nasıl bir eğitim aldıklarını incelemelidir” dedi.

Okulların yaptığı sunumlara katılıp kendilerini nasıl anlattıklarını izlemenin de önemli olduğunu anlatan Varol, “Sunumlarda okulla ilgili sorular sormak, ‘Neden bu okulu tercih edelim?’ diye sorgulamak faydalı süreçlerdir. Okulun yabancı dil, kültür ve üniversite başarısı kriterlerinin ailenin istekleriyle uyuşması gerekir” dedi.

Özel okulların kendi alım şekillerini kendileri belirleyerek internet siteleri üzerinden duyuru yapacağını belirten Varol, tercih döneminde ailelerin öğrencilerin istek ve taleplerine kulak vermesinin önemini de sözlerine ekledi.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022