Okula Başlayacak 66 Aylık Alerjik Çocuklara Dikkat

66 aylık çocukların okula başlamasının sosyal ve psikolojik sorunların yanı sıra sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle virüslerin neden olduğu soğuk algınlıklarının önemsenmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Alerjik nezle burun zarında virüs tutucu hücreler barındırdığından üst solunum yolu enfeksiyonu yapan bu virüsler çocuklara daha sık bulaşıyor” dedi.

Alerjik olup sık hastalanmaya yatkın olan çocukların birçoğunun sık solunum yolu sorunları yaşamasını önlemek için 6 yaşından önce okula gönderilmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, ‘’Virüslerin neden olduğu soğuk algınlıkları okula ilk defa gitmeye başlayan çocuklarda ardı ardına gelerek alerjik olmayan aileleri bile bunaltmaktadır. Hele ki, alerjik olup kolay hasta olan bir çocukta bu hastalıkların atlatılması bir o kadar güç olmaktadır’’ diye konuştu.

Okullar Açılıyor, Alerjiyle Mücadele Başlıyor…

Alerjik çocuğun burnunda ödem ve buna bağlı burun tıkanıklığı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, ‘’Burun boşluğuna açılan sinüsler ve orta kulak boşluğu, burundaki ödeme bağlı tıkandığında sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları büyük sorun oluşturmaktadırç Bu da çocuğun okul başarısını düşürebilmektedir‘’ dedi.

Stres Mide Sorunu Yaratabilir

Stresin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, “Stres mide asit salgısını artıran bir durum yaratır. Alerjik astımı olan çocuklarda yüzde 80 oranında mide reflüsü olduğu bilinmektedir. Reflü eğer strese bağlı artarsa bunun astımı alevlendirmesi söz konusu olacaktır. Astım reflüyü, reflü astımı kötüleştirecek ve bu kısır döngü psikolojik sorun ortadan kaldırılmadan geçmeyecektir” uyarısınnda bulundu.

Okula Başlayan 66 Aylık Alerjik Çocuklar İçin Önlemler

  1. Sınıfların havadar olması sağlanmalıdır.
  2. Çocukların beslenme öncesi mutlaka su ve sabunla ellerinin yıkanması sağlanmalıdır.
  3. Sınıf temizliğinde astım ataklarına neden olabilecek çamaşır suyu gibi kimyasal temizlik maddelerinin kullanılmaması,
  4. Sınıf temizlendikten sonra oda havası temizlenene kadar çocukların içeri alınmaması,
  5. Sınıf içinde kolonya ya da oda spreyi gibi kokuların kullanılmaması,
  6. Reflüye neden olabilecek kakao içeren çikolata gibi gıdaların ödül olarak kullanılmaması,
  7. Beslenmede kakaolu süt, yağda kızartma gıda ya da paketli ürün tercih edilmemesi,
  8. Kendinden büyük sınıf arkadaşları ile sorun yaşayan çocuklar için psikolojik destek sağlanması,
  9. Çocukların bağışıklık sistemini destekleyen aşılardan yararlanılması,
  10. Balık yağı ve D vitamini desteği sağlanması gerekir.