Okula dönüş başlıyor. Uzun bir tatil sonrası okula dönmek bir hazırlık gerektiriyorken üstüne bir de pandemi sürecinin eklenmesi okula uyum süreci üzerine iyice düşünmeyi zorunlu hale getirdi. Aileler bu süreçte ne yapmalı?
Uzun bir tatil süreci sona ererken, birçok öğrenci okula uyum sağlama konusunda zorluk yaşıyor. Öğrencilerin tatil dönüşü okula uyum sürecinin kolaylaşması için ebeveynlerin çocukları teşvik etmeleri gerekiyor. Tatil döneminin ardından, okulların açılması, bazı öğrencilerde kaygı durumu yaratabildiği gibi, bazı öğrencilerde derslere karşı ilgisizlik ve isteksizlik sorunu göze çarpıyor. Bunun yanı sıra kaygı durumu yaşayan çocuklar, derslere odaklanmada zorluk yaşadığı gibi, sosyal ilişkilerinde de mutsuz olabiliyor. Ebeveynlerin bu süreçte çocuğa destek olarak, adapte olmalarına yardım etmeleri gerekiyor.
Bu, ebeveynlerin çocukları yeni bir yere alıştırırken sıklıkla kullandıkları bir yöntemdir, ancak okuldan aşırı derecede korkan çocuklarda da işe yarayabilir. Okulunuzun bu yaklaşıma uygun olup olmadığını görmek için bu fikir hakkında çocuğunuzun öğretmeni ile konuşmanız gerekir.
Aşamalı giriş örnekleri, çocuğunuzla ilk gün veya ilk birkaç gün kısmen veya tamamen birlikte kalmayı içerir. Daha sonra okulda çocuğunuzla giderek daha kısa sürelerde birlikte kalırsınız.
Bazı çocuklar için aşamalı giriş yalnızca bir veya iki gün sürebilir. Diğerleri için birkaç hafta sürebilir. Her çocuk farklı olduğu için çocuğunuzun rehber olmasına izin verin.
Çocuğunuza önceden ne kadar kalacağınızı söyleyin ve ardından planınıza bağlı kalın.
Okulda zorbalık ciddi bir sorundur ve aşırı durumlarda yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Çocuğunuzun zorbalığa uğradığından şüpheleniyorsanız bu durumu ciddiye almalısınız.
UNICEF Covid-19 salgını sonrası için ebeveynlere yönelik bir okula dönüş rehberi yayınladı.
COVID-19 salgınının devam ettiği bu günlerde hem anne babalar hem de çocukları için hayat zor geçiyor. Çocukların okula dönmeleri, bu süreçte önemli ve arzu edilen bir adım olsa da bu konuda sizin ve çocuklarınızın aklında pek çok soru işareti olabilir. Aşağıda, sizi bu süreçte nelerin beklediği ve çocuğunuza nasıl destek olabileceğiniz ile ilgili güncel bilgileri derledik.
Giderek artan sayıda çocuğun artık yavaş yavaş okullara döndüğünü görüyoruz. Dünya genelindeki ülkelerde okullar kapalı olduğu için halen 1 milyarı aşkın sayıda çocuk okula gidemiyor. Bununla birlikte 70’i aşkın ülke, okulların yeniden açılmasına yönelik planlarını duyurdu ve son dönemde yüz milyonlarca çocuk okullarına dönmeye başladı [Haziran 2020’nin ilk günleri itibariyle].
Zor bir dönemden geçiyoruz ve dünya genelinde ülkeler bu krizle farklı şekillerde müdahale ediyor. Her ülke, okulları nasıl ve ne zaman açacağı konusunda farklı bir aşamada. Bu konuda nihai kararı yerel makamlarla istişare ederek merkezi hükümetler veya eyalet yönetimleri verecek. Bu karar verilirken halk sağlığı, eğitim vb. faktörleri göz önünde bulundurmalı ve okulların açılmasının getireceği avantajları ve riskleri dikkate almalıdır. Bu kararlar alınırken eldeki en güncel bilimsel kanıtlardan yararlanılmalı, çocuğun yüksek yararı ön planda tutulmalıdır. Fakat tüm bunlar okuldan okula farklılık gösterecektir.
Okullar, ancak öğrenciler için güvenli hale geldikten sonra açılmalıdır. Böyle bir dönemde açılacak okullarda düzen, daha önce alışık olduğunuz düzenden biraz daha farklı olacaktır. Bu bağlamda, okullar belli bir süre açılıp duruma göre tekrar geçici olarak kapatılabilir. Sürekli yeni gelişmeler yaşanabileceği için yetkili makamların, her çocuğun güvenliğini sağlamak üzere esnek davranıp sürece uyum sağlaması gerekecektir.
Yaşadığınız bölgedeki resmi makamlar, okulların tekrar açılması yönünde henüz bir karar vermemiş olabilir. Bununla birlikte öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların okula döndüklerinde güvende olabilmeleri ve ebeveynlerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okula gönderebilmeleri için şimdiden ayrıntılı planlar yapılması hayati önem taşımaktadır.
Okullar yeniden açılırken her ülke; öğrencileri, çalışanları, öğretmenleri ve aileleri korumak üzere genel COVID-19 sağlık stratejisi ile uyumlu bir strateji belirlemelidir.
Bu noktada okulların alabileceği önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Su ve hijyen olanakları, okulların güvenli şekilde yeniden açılmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Okul idareleri; el yıkama, solunum hijyeni (dirsek içine öksürme veya hapşırma), sosyal mesafe ve binaların dezenfekte edilmesi de dahil olmak üzere hijyen önlemlerini arttırmaya ve güvenli şekilde gıda hazırlanmasına yönelik yeni yöntemler araştırmalıdırlar. İdari personel ve öğretmenler, sosyal mesafe ve okulda hijyen uygulamaları konusunda eğitilmelidirler.
Bu tür kriz durumlarında aklımızda pek çok soru birikebilir. Aşağıdaki sorular bunlardan birkaçına örnek olarak verilebilir:
Dünya genelinde öğrenciler, okula gitmeye devam etme konusunda ne kadar istekli olduklarını göstermiştir. Öğretmenlerinin ve ailelerinin desteğiyle zor şartlar altında derslerine devam edebilmişlerdir.
Fakat okullar yeniden açıldığında geri kaldıkları derslerini telafi etmek için çocukların daha fazla desteğe ihtiyacı olacaktır.
Pek çok okul, öğrencilerin derslerden geri kalmaması için telafi dersi vermeyi planlamaktadır. Bu doğrultuda dönem başında bilgi tazeleme veya takviye dersleri verilebilir, okul sonrası programlar düzenlenebilir veya ev için ek ödevler verilebilir. Okul idareleri tüm sınıfları tam zamanlı olarak açmayabilir. Böyle bir durumda okullar, “harmanlanmış öğrenme” modeli kapsamında hem sınıf ortamında eğitimi hem de uzaktan eğitimi (evde ödevleri, radyo, TV veya internetten eğitim yoluyla) bir arada uygulamayı tercih edebilir.
Bu noktada okul ve ödevleri konusunda bir düzen oluşturarak çocuğunuza evde daha fazla destek olmalısınız. Bu yöntem, çocuklarınız kendilerini huzursuz hissettiklerinde ve odaklanmakta güçlük çektiklerinde onlara yardımcı olacaktır.
Ayrıca bilgi edinmek için çocuğunuzun öğretmeni veya okulu ile iletişime geçebilirsiniz. Çocuğunuz salgın sonucunda bir aile ferdini kaybetmişse, üzüntü veya normalden fazla kaygı duyuyor olabilir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun öğretmenine veya okuluna bilgi vermeyi ihmal etmeyin.
Çocuğunuz, devam eden krizin yarattığı stresle farklı bir şekilde baş etmeye çalışıyor olabilir. O nedenle destekleyici ve koruyucu bir ortam oluşturmalı, sorularına ve duygularını ifade ediş şekillerine olumlu cevaplar vermelisiniz. Çocuğunuza destek olmalı, böyle zamanlarda endişe ve kaygı hissetmelerinin normal olduğunu onlara söylemelisiniz.
Alıştıkları düzeni korumaları için çocuklarınıza destek olun ve yemek yapma, ailece kitap okuma, oyun oynama gibi günlük faaliyetleri eğlenceli hale getirmeye çalışın. Sizinle aynı şeyleri yaşayan diğer anne babalar ile bir araya gelerek deneyimlerinizi paylaşabilir, birbirinize destek olabilirsiniz veya aile ya da topluluk gruplarına katılabilirsiniz.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.