Konuşmacı: Behiç Ak
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
Tarih: 23.11.2012
Behiç Ak çocukların yoğun ilgisi ile, kendisine yönelttikleri soruları yanıtlayarak interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi.
-“Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı” kitabınızı nasıl yazdınız?
Heybeli Ada’da kaldığım evin penceresinden, karşıdaki hastanenin bir odasını görüyordum. O odada kalan adamı izliyordum; çocukları onun üzerinde kahvaltılarını ediyor, ödevlerini yapıyordu. Bir de çınar ağacı vardı. İkisinin onun bedeni üzerindeki etkilerinden ilham aldım.
Kitabım Japonca’ya çevrildi. Oradaki çocuklar da kitabımdan çok etkilenmiş. Japon felsefesinde çınar ağacının ölümsüzlük anlamı varmış.
-Bu mesleği yaptınız seçmeniz nasıl oldu?
Olanaklardan çok olanaksızlıklar ile, severek yaptım. Küçükken kağıtlardan kendi çizgi filmlerimizi, kitaplarımızı yapıyorduk.
-İlham kaynağınız nedir?
Günlük hayattaki insanlar, çocuklar, mahalle yaşantısı ilham kaynaklarım. Hem çocukların, hem de büyüklerin kahraman olmasını isterim. Mahallede geçen, farklı hayatları ve kişilikleri olan karakterleri yazmayı seviyorum.
-Kitaplarınızı yazarken hiç sıkıldınız mı?
Tabi ki, sıkıldığım zaman bırakırım ve bir süre sonra tekrar yazmaya başlarım. Bazen çok zevk alırsınız, bazen de sıkılırsınız.
-Neden yazar oldunuz?
Yazarlık insanın kendini anlatma, kendini oluşturmaya çalışmasını başkalarına anlatmasıdır. Bu şekilde yazar oldum.
-Kaç yıldır yazıyorsunuz?
30 yıldır.
– Neden kitaplarınızın isimleri hep esprili?
Çocukların okumaktan zevk alması, rahat okuması için kitabın da komik olmasına dikkat ediyorum. Bu yüzden, esprili bir isim istiyorum.
-Yazarlık sizde ne uyandırıyor?
Yazarlık, yaşamı yeniden yorumlamaktır.
-Ne tür kitapları seversiniz?
Derinlikli kitapları severim. Çocuk kitaplarında da aynı şekilde, çocuğu etkilemek için basit şeyler kullanılmasından hoşlanmam.
-Yazar olmak zor mu?
Yaptığınız şeyi seviyorsanız dünyanın en kolay işi, sevmiyorsanız zor bir iş.
-“Geçmişe Tırmanan Merdiven” nereden aklınıza geldi?
Yazarlar ve çocuklar arasında ilişki kuran bir kitap yazmak istedim. Tek bir fikirden yola çıktım, sonra farklı noktalara gitti.