Okuyan Sorgulayan Üreten Birey Projesi

Vizyon :  Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırarak , okudukları kitapları sentezlemesini  ve kişisel yeteneklerinin ön plana çıkarmasını sağlamak
Misyon :  OSÜB projesi çocukların kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırmakla birlikte kişisel yeteneklerinin farkında olmasını  , yeni yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Hedef Kitle : Projenin uygulanacağı bölgede ortaokul ve ilkokul düzeyinde belirlenen okul öğrencileri
Uygulama Şekli :  Projenin ilk etabında kitap toplama kampanyası başlatarak  kitap eksiği olan okullarımızın bu konudaki eksiklikleri giderilecektir. Kitap toplama kampanyasının ardından kitaplar hızlı bir şekilde belirlenen okullara dağıtılacak ve kitap okuma süreci başlatılacaktır. Öğrencilerin kitap  okuma süresinin bitiminden sonra etkilendiği bir kitaptan bir ürün ortaya koyması beklenecektir. Öğrenciler ürün seçimi konusunda serbest bırakılacak olmasının yanında ortaya koyabilecekleri ürünler konusunda yönlendirmelerde bulunulacaktır. Ürün hazırlama sürecinin bitiminde okullarda belirlenen komisyon ürünleri kriterlere göre  değerlendirildikten sonra ilçede kurulacak ikinci bir komisyon tarafından değerlendirilecektir. Bu değerlendirmelerin ardından projenin üst komisyonunun değerlendirmesiyle ürünler derecelendirilecektir. Dereceye giren ürünler ve başarılı bulunan diğer ürünler belirlenen  tarihte sergilenecektir.  Dereceye giren ürünler ödüllendirildiği gibi diğer ürünlerde sembolik olarak ödüllendirilecektir.
Projenin Eğitim -Öğretime Katkısı :
Bölgedeki öğrencilerin  genel anlamda başarısızlık nedenleri araştırıldığında  okuduğunu anlama ve kendini ifade etme sorunu bunlardan birini teşkil etmektedir. Bunun sebeplerinden biri de okullarda yeterli sayıda okuma kitabının olmaması. Diğer bir sebep ise kitap okumaya karşı ilgisizliktir. Düzenlenecek yarışma ve tanıtımlar çocukların kitaba karşı ilgilerini arttırmakla birlikte kendi kişisel yeteneklerini kullanarak bir ürün ortaya koymaya çalışacaktır. Böylece öğrenciler okudukları kitapları daha ilgili ve dikkatli okuyacaklar ve ister istemez gizil yeteneklerini de kullanmaya çalışacaklardır.  Kitap okuma alışkanlığının gelişmesi ilçedeki eğitim seviyesini arttıracaktır.
Projenin sonuçları : 
1 ) Yeterli sayıda kitaba sahip olmayan okulların kitap ihtiyaçları giderilmiş olacaktır.
2)  Kitap okumaya karşı isteksiz olan katılımcılar proje sayesinde kitapla arasında bir bağ kurmuş olacaktır.
3) Okudukları kitaplardan yola çıkarak ürünler ortaya koyan çocuklar, sahip oldukları gizil yeteneklerinin farkında olacaklardır.
4) Genel anlamda  ; okuyan, sorgulayan, üreten  bireyler yetişmesine katkı sağlanmış olunacaktır.

Okullar :
Cepkenli, Buldum, Kuruyer ,Balkat, Meydankapı, Damlasu, ,Çiçek, , Yenice, Altılı,Demirli,               Büyük Taşlıca,Yol gider , Kayaca, Küçük Yıldız, Özlüce, Göktaş , Gögeç, Arın,Basak
Belirlenen okullar dışında projeye katılmak isteyen okullar kitap dağıtılmaksızın projeye katılabilir.
Toplanacak Kitap Seviyesi ve Türü :
7-15 yaş arası  hikaye ve roman vb. türlerden Milli Eğitim Bakanlığına uygun kitaplar.
Süreç :
10 Ekim – 30 Aralık- Kitap Toplama Kampanyası
15 Aralık -15 Ocak- Kitap Okuma Süresi
16 Ocak -24 Şubat Ürünleri Ortaya Koyma
25 Şubat- 1 Mart – Ürünleri  Okulların Değerlendirmesi veToplama
1 Mart -10 Mart Ürünleri Değerlendirme
11 Mart -15 Mart – Sergi