İsveç’te faaliyet gösteren market zinciri Coop; organik gıdalar konusundaki farkındalığı artırmak için bir deney gerçekleştirdi. İsveçli bir ailenin yer aldığı deneyde, aile bireylerine üç haftalık bir deney yapıldı.
Organik Gıda ile Beslenme Deneyi
Deneyin ilk haftasında, İsveçli aile her zaman tükettikleri organik olmayan besinleri bir hafta boyunca tüketti. Bu süreçte aile bireylerinden her gün idrar örnekleri alındı. İlk haftanın ardından; ikinci ve üçüncü haftalarda aile bireyleri yalnızca %100 organik olan gıdalar tüketti. İkinci ve üçüncü hafta alınan idrar örnekleri ile ilk hafta alınan idrar örnekleri arasında önemli farklılıklar bulundu.
İsveç Çevre Araştırma Enstitüsü IVL tarafından yapılan bağımsız testlerde, ilk hafta alınan idrar örneklerinde seçilmiş 12 pestisitten, sekizine aile bireylerinden alınan örneklerde rastlandı. Üçüncü hafta sonucunda yapılan testlerde ise pestisitlerin oranında ciddi bir düşüş görüldü. Pestisitlerin neredeyse tümü gitmişti.
İsveç Çevre Araştırma Enstitüsü IVL tarafından yapılan testlere göre, pestisitlerin oranında ciddi oranda farklılıklar olsa da, pestisit düzeylerinin zararlı olup olmadığı konusu tartışmalı. Ancak organik beslenme ile organik olmayan beslenme arasında büyük farklılıkların olduğu da oldukça açık.
Organik Gıdaların Pahalı Olması, Organik Beslenmeyi Zorlaştırıyor
Organik beslenme konusunda tüketicileri eğitmek amacıyla 1980’lerden bu yana çeşitli çalışmalar yapan Coop Marketler Zinciri, organik tarım yapan çiftçilere destek verilmesini de sağlıyor. Organik gıdaların sağlık açısından çok daha faydalı olduğu bilinse de, diğer tarım ürünlerine oranla oldukça pahalı olması ve erişilebilirlik bakımından zorluk yaratması nedeniyle organik gıda tüketimi yaygınlaştırılamıyor.
Haberin Videosu
https://www.youtube.com/watch?v=oB6fUqmyKC8