Çocuk Bilim

Organlarımız: Kalp, Mide, Akciğer Hakkında Bilgi

Vücudumuzun dış görüntüsü ile iç görüntüsü arasında fark vardır. Dışarıdan baktığımızda duyu organları, boyumuzun uzunluğu, kaşımızın gözümüzün saçımızın rengi, şişmanlığımız veya zayıflığımız gibi özelliklerimiz görünür.

Vücudumuzun içi ise bir makinenin içi gibidir. Birçok iş yapan değişik sistemler ve yapılar vardır.  Vücut sistemlerini, aynı amaç için ortak iş yapan organlar ve yardımcıları olarak düşünebiliriz. Sistemlerde yer alan organlardan bazılarını inceleyelim.

vucucun-bolumleri

MİDE

Karın bölgesinin sol tarafında yer alan organımızdır.  Yediğimiz yemekleri öğütmeye yarar.  Yenen besinler ağızda çiğnenerek küçük parçalara ayrılır. Daha sonra mideye gönderilir. Midede besinler toplanır. Daha küçük parçalara ayrılarak vücut için kullanılabilir hale getirilir. Bu parçalama, besinler çorba kıvamına gelecek şekildedir. Öğütülen besinler bağırsaklara gönderilir.

Eğer besinlerin gönderiminde sorun yaşanırsa, mide boşalamaz ve bir sonraki beslenmede mide dolu olduğu için, şişkinlik gibi sorunlar olabilir. O nedenle yediğimiz yemeklere, yeme düzenimize ve yeme miktarımıza dikkat etmemiz önemlidir.

AKCİĞER

Hayatta kalmamıza etkisi olan  bir organdır.  Nefes almadan yaşayamayız. Nefes alma, ağız ve burun yoluyla olur.  Akciğerlere gelen hava sayesinde kan temizlenir. Temizlenen kan, kalbe gönderilir.

Temiz hava almak çok önemlidir. Bunun için insanlar, ağaçlık, ormanlık  yerler tercih ederler. Ağaçlar da insanlar gibi solunum yaparlar fakat gece ve gündüz solunumları farklıdır. İnsan yaşamının az olduğu yerlerde temiz hava daha fazladır. Örneğin insanların ısınmak için yaktıkları kömür, ulaşım için kullanılan arabadan çıkan egzoz gazları havayı kirletir.

Sınıfımız sınırları belli bir alandır. Bu alanda birçok öğrenci belirli bir zaman geçirir. Her kişi nefes alır ve nefes verir. Alınan hava zamanla kirlenir. Bu nedenle teneffüs zamanlarında sınıf havalandırılmalıdır. Yeni ve temiz havanın sınıfa girmesi sağlığımızı etkilediği için öğrenmeyi de kolaylaştırır.

KALP

Akciğerlerde temizlenen kan kalbe gelir. Kalp, temiz kanı, vücuttaki bütün damarlara ulaştırır. Bu işlemi güçlü bir itme kuvveti ile yapar. Vücuttaki kirlenen kanı da akciğere gönderir.

Kalbimizin yeri göğsümüzün ortasında, sol tarafa yakın kısımdır. Kalbimizin atışını bu noktaya elimizi koyduğumuzda hissederiz. Bu hissi boynumuzun sol tarafına elimizi koyduğumuzda da anlarız. Herkesin kalbi yumruğunun büyüklüğü kadardır.

Kalbi yormamak için uyku düzenimize, spor yoğunluğuna, beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Kendini Dene:

  1. Akciğerler görevini yapmazsa ne olur?
  2. Midemizin görevi nedir?
  3. Kalp sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir