Bitki zenginliğine sahip, milyonlarca hayvanın yuvası ve sık ağaçların oluşturduğu topluluklara “orman” denir. Her yıl, 21 – 26 Mart tarihleri arasında, “Orman Haftası” kutlanmaktadır. Orman Haftası süresi boyunca, ormanların öneminin anlaşılması için bu konuda bilgiler aktarılmaktadır. Ormanlar, ülkelerin doğal zenginlikleri arasında yer almaktadır ve ormanlara sahip çıkmak gereklidir.
Ormanlar sadece görüntüsü ile değil sağladığı faydalar ile insanoğlunun sahip olduğu en büyük hazinelerden biridir. Bitki zenginliğine sahip, milyonlarca hayvanın yuvası ve sık ağaçların oluşturduğu topluluklara “orman” denir. Ormanlar, dünyadaki en büyük zenginlik kaynağıdır. Çünkü diğer canlıların yaşamlarının devam etmesi için ormanların varlığı şarttır.
Her yıl, 21-26 Mart tarihlerinde “Orman Haftası” kutlanır ve haftanın bir günü de “Ağaç Bayramı” olarak kutlanır. Bu hafta boyunca, ormanların korunmasının önemi anlatılır. Okullarda ve yurt genelinde fidan dikilir. Ormanlarına sahip çıkmayan ülkeler, çölleşmeye mahkûmdur ve sahip oldukları en büyük doğal zenginliğini de kaybetmiş olurlar.
Atatürk, bir ülke gezisinde bozkırlar ortasında ağaçsız bir kasabaya uğrar. Bu durumdan son derece üzüntü duyan Atatürk, kasaba halkına ormanın önemini anlatabilmek için şu sözleri söylemiştir: “Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden mahrûmdur. Ağaç dikiniz ki; kör bir insan bile yeşillikler arasında olduğunu fark etsin.”
Orman Türleri
- Ekvatoral Yağmur Ormanı,
- Muson Ormanları,
- Tropik İğne Yapraklı Ormanlar,
- Tayga Ormanları,
- Yağmur Yeşili Yapraklı Orman,
- Sert Yapraklı Orman,
- Yağmur Yeşili Yapraklı Orman,
- İğne yapraklı Orman,
- Galeri Ormanları
- Bataklık Ormanları
Türkiye’de Bulunan Belli Başlı Ağaç Türleri
Sarıçam, Kayın, Karaçam, Sedir, Kızılçam, Göknar, Ladin, Fıstıkçamı, Porsuk, Servi, Meşe, Gürgen, Kızılağaç, Akçaağaç, Dişbudak, Kestane, Çınar, Huş, Ihlamur, Sığla, Kavak
Yeşil bir çevre için ormanları gözetmeli ve korumalıyız. Bunun için:
Piknik yaptığımızda çöpleri toplamalıyız.- Orman yangınlarına karşı önlemler almalıyız.
- Kağıtları tasarruflu kullanmalıyız. Mesela, bir kağıdı çift taraflı kullanabiliriz.
- Ormanda ve ormanların yakın yerlerinde ateş yakmamalıyız ve yakanları uyarmalıyız.
- Fidan dikimine hız vermeliyiz. Dikilen fidanların bakımını yapmalıyız.