Örümcekler, dünyanın hemen her yerinde yaşayabilir. Tabii buzullar hariç. Yaklaşık olarak 45 bin örümcek türü vardır. Bildiğiniz gibi, eklembacaklılar sınıfında yer alan canlıların tür sayısı oldukça fazladır.
Örümceklerin en önemli özelliği, avlarını ördükleri ağlar ile yakalamasıdır. Tüm örümcekler etoburdur. Böcek, sinek ya da kelebekler örümceklerin temel besinleri arasında yer alır.
Örümcek Türleri
Örümcekler yaşadıkları bölgeye göre, farklı özelliklere sahip olabilir. Örneğin; ağaçlık alanlarda ya da ormanlarda yaşayan örümceklerin büyüklüğü ve boyu ile deniz kenarlarında yaşayan örümceklerin boyu oldukça farklıdır. Birkaç santimetre büyüklüğünde örümceklere rastlayabileceğiniz gibi, büyüklüğü 35 santimetreyi aşan örümcekler de görebilirsiniz.
Örümceklerin bazıları oldukça küçük bir yapıya sahip olduğu gibi, zehirleri de güçsüzdür. Ancak bazı örümcekler çok güçlü zehirlere sahiptir. Tarantula gibi örümcek türleri; tavşan, fare gibi hayvanları birkaç saniye içerisinde öldürebilecek kadar güçlü zehire sahiptir. Ancak zehirli örümcek türleri genellikle ormanlık alanlarda yaşar.
Örümceklerin 8 bacağı vardır. Avlarını bu bacakları ile zehirlerler. Daha sonra ölen avın içindeki tüm sıvıyı yine bacaklarını kullanarak çekerler. Aynı zamanda örümcekler, bacaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Bacakları sayesinde tehlikeyi hissedebilir ya da ortam şartlarını kontrol edebilirler.
Dişi Örümcekler
Dişi örümcekler, erkek örümceklerden daha güçlü ve büyüktür. Çiftleşme sonrasında genellikle dişiler erkek örümcekleri yer. Erkek örümcekler, çiftleşmeden sonra, dişiye yem olmamak için bir çeşit ‘sevgi dansı’ yaparak, örümceği oyalamaya ve kaçmaya çalışır. Ancak genellikle çiftleşmeden sonra, erkek örümcek dişiye yem olur.
Örümcekler Nasıl Ağ Örer?
Örümcekler tehlikelerden korunmak, çiftleşmek, saklanmak ve avlanmak için ağ örer. Zayıf bacakları ve çok hızlı hareket edemeyen yapısı nedeniyle örümcekler, yuvalarını fark edilmeyecek kadar ince ve yapışkan bir maddeden oluşan ağ ile yapar.
Örümcekler, türlerine göre farklı şekillerde ağ örebilir. Bazı örümcekler huni, çember ya da boru şeklinde ağ örer. Bazıları ise tekli teller ya da kubbe şeklinde yuva yaparlar. Ağ örerken örümcekler akışkan bir ipek madde kullanır. Yaşamını devam ettirebilmek için ağ kurmak zorunda olan örümcekler, ağlarına düşürdükleri avın sıvısını çektikten sonra, ağın bir bölümünü keserler. Böylece, avlanan böcek ya da sinek, ağ ile birlikte yere düşer. Örümcek daha sonra kesilen bölümü onarak, ağını düzenli hale getirir.
Dünyanın En İlginç Örümcek Türleri