Tekirdağ OÇEM ile yürütülen, Türkiye’de ilk uygulanan “tersine kaynaştırma programı”nda, gelişimini normal sürdüren çocuklarla ingilizce, spor ve müzik eğitimi alan otistik çocukların gelişiminde ilerleme sağlandığı belirtildi.
Merkez Müdürü Dinçer Dönmez, yaptığı açıklamada, otistik çocukların diğer öğrencilerle bir arada bulunmalarının onların gelişimi açısından çok önemli olduğunu belirterek, bu nedenle bu programı yaz okulu kapsamında hayata geçirmek istediklerini bildirdi.
Halk Merkezi ile yaptıkları işbirliği sonucunda İngilizce ve gitar kursu açarak normal çocukların merkeze gelmelerini sağladıklarını anlatan Dönmez, program kapsamında otistik çocukların normal çocukları kendilerine örnek alarak kısa sürede kaynaştıklarını belirtti.
Programın Türkiye’de ilk kez uygulandığını ve olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade eden Dönmez, ”Programı normal çocuklarımızla birlikte çok verimli bir şekilde uyguladık. Biz inanıyoruz ki bu programla otizm eğitim camiasına yeni bir ufuk açmış olduk” dedi.
Yaz okulunun sabahları çocukların sporuyla başladığını, spordan sonra da normal çocuklarla birlikte müzikli kaynaştırma eğitimi düzenlediklerini bildiren Dönmez, şöyle konuştu:
”Çocuklarımız hep birlikte bir müzik aleti çalarak, şarkılara eşlik ediyorlar. Eğitim kapsamında Okulu Koruma Derneği’nin de katkılarıyla ikramlarımız oluyor. Çocuklarımız birlikte sıraya geçip yemeklerini alıyorlar ve bulundukları ortamı da temizliyorlar. Bununla bir beslenme eğitimi de vermiş oluyoruz. Burada bir de platform kurup normal çocukları model almaları amacıyla beden eğitimi etkinliklerini beraber yaptırıyoruz. Ayrıca resim çalışmalarında da otistik çocuklarla normal çocuklar resim odasında ortak çalıma yapıyorlar.”
Önce kızını örnek gösterdi
Dönmez, normal çocuklara örnek olması amacıyla önce kendi kızının otistik çocuklarla çalışmalara katılmasını sağladığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Kızımın yaşı otistik çocukların yaş grubuna yakın olduğu için çalışmalara öncelikle kendimi kızımı getirdim. Bunun üzerine kızımın sınıfındaki diğer öğrencilerin velileri de kendi çocuklarını gönderdi. Böylece bizim yaz okulunu normal çocuklarla birlikte oluşturmuş olduk. İnsanlar önceleri çocuklarına zarar verir mi diye otistik çocuklardan çekiniyorlardı. Bunu da kendi çocuğumu getirerek bir şekilde kırmış oldum.”
Program çerçevesinde çocukların çarşamba günleri havuza girdiğini, cuma günleri de ata bindiğini belirten Dönmez, bu şekilde çocukların üzerlerinden negatif elektriği atarak, sakinleştiğini söyledi.
Tersine kaynaştırma yöntemiyle çocukların gelişmesinde önemli bir yol katettiklerini bildiren Dönmez, bu çalışmanın genişletilerek otistik çocukların belli zamanlarda normal çocuklarla birlikte eğitim almasının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Tekirdağ Otistik Çocukları Koruma Derneği Başkanı ve otistik çocuk babası Nedim Mercan, bir kaç yıldan bu yana yaz okulu açmak için girişimlerde bulunduklarını, ancak başarılı olamadıklarını belirtti.
Bu seneki tersine kaynaştırma yöntemiyle normal çocuklarla bir araya gelen otistik çocukların kendine doğru modeli seçerek yeni bir şeyler öğrenmeye başladığını anlatan Mercan, bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Normal çocuklar da farklı şeyler öğreniyor
Tersine Kaynaştırma Programına katılan normal çocuk annesi Seçil Yarapsanlar, çocuğunun kendisi gibi olan, fakat kendisi gibi davranmayan çocuklara nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi için bu programa katıldıklarını belirtti.
Programın kendi çocuğuna da katkısının büyük olduğunu ifade eden Yarapsanlar, ”Çocuğum artık bencillik yapmak yerine yardımseverliği öğrendi. Artık sahip olduklarının değerini çok daha iyi biliyor. Burada otistik çocuklar kadar normal çocuklar da çok şey öğrendi. Hatta manevi kardeş bile edindik. Bu eğitime katıldığımız için çok mutluyuz” dedi.
Dönmez, eğitim merkezlerinde 31 otistik özürlü çocuğun eğitim gördüğünü sözlerine ekledi.