Otizm Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizm, doğumdan sonra üç yıl içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden sosyal etkileşim ile sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler ile tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösteriyor.

Erken tanının büyük öneme sahip olduğu otizmin, görülme sıklığı artarken, ebeveynlerin çocuklardaki gelişimsel sorunlara karşı dikkatli olması gerekiyor.

Günümüzde, her 68 çocuktan biri otizmli olarak doğuyor.

Gelişimsel bir bozukluk olan otizmde, erken tanı ile iyileşme oranı hayli yüksek olduğu gibi, otizmli bireylerde erken yaşta alınan eğitim de büyük önem taşıyor.

 

Otizm Belirtileri

  1. Çocuklarla ilişki kurmakta zorluk çekme,
  2. Sebepli ya da sebepsiz olarak gülmek ve ağlamak,
  3. Göz teması kurmamak,
  4. Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilgisiz bir ortamda söylemek,
  5. İsmi söylendiğinde tepki vermemek
  6. Aşırı hareketlilik ya da aşırı hareketsizlik,
  7. Tehlikeye ve acıya karşı duyarsızlık,
  8. Sıklıkla yalnız kalmayı tercih etmek,
  9. Sağlıklı bir iletişim yerine, ihtiyaçlarını hareketlerle anlatmaya çalışma,
  10. Kucağa alınmaktan ya da sevilmekten hoşlanmama,
  11. Seslere karşı aşırı duyarlılık ya da aşırı duyarsızlık,
  12. Değişikliklere karşı aşırı tepki verme,

gibi belirtiler, otizm şüphesi uyandırıyor. İlk 3 yaş içerisinde bu belirtileri gösteren çocukların, otizmli olup olmadığının anlaşılması için doktor kontrolü yapılması gereklidir.

Otizminde Erken Tanının Önemi

Otizmde erken tanı büyük önem taşır. Zira otizmin bilinen tek tedavisi eğitimdir. Özel eğitim ile çocuklar ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş programlar ile gelişim gösterir. Erken tanı konulan ve yoğun özel eğitim alan çocuklarda belirgin değişiklikler gözleniyor.

Erken tanı ve etkili özel eğitim ile otizmli çocukların yaşamlarında büyük değişimler gözlenebileceği gibi, ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.