Alışveriş

Oto Koltuğu Nasıl Olmalıdır?

Oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli? Oto koltuğu nsıl kullanılmalı? Hangi yaş için nasıl koltuk tercih edilmeli? Oto koltuklarıyla ilgili bilmek istediğiniz her şey.

1 Haziran 2010 tarihi itibariyle tüm araçlarda oto koltuğu bulundurma zorunluluğu başladı. Yasa sadece otomobilleri değil, okul servislerini, taksileri, dolmuş ve şehirler arası yolcu taşıyan araçları da kapsıyor.

Her yıl meydana gelen trafik kazalarında çok sayıda çocuk yaralanıyor ya da hayatını yitiriyordu. Oto koltuğu ile bunun önüne geçilmek isteniyordu. Bu yasaya göre, her araç oto güvenlik koltuğu bulundurmak zorunda. Emniyet kemerinin zorunlu olduğu araçlarda 1.35 cm ve 36 kilonun altındaki çocukların ağırlıklarına uygun oto koltuğu bulunması gerekiyor. Bu kurallara uymayan araçlar para cezasına tabi tutuluyorlar.

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun olası kaza ya da ani fren anlarında, oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer önlem alınmazsa çocuk, kaza ya da fren anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilir. Bunun sonuçlarını tam olarak önceden kestirmek mümkün değilse de en azından ağır şekilde yaralanacaklarını tahmin etmek güç değildir. Çocuk koltuğu kullanılması halinde ise, istenmeyen bu hallerin önüne geçmek mümkündür.

Çocuk koltukları, bebekler için, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar için ve okul çağındaki çocuklar için olmak üzere üç grup olarak incelenebilir. Bunların kullanım amaçları aynı ise de her koltuk kendi amacına göre kullanılmalıdır. Bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir.

Oto koltuğu

Oto Koltuğu Nasıl Kullanılır?

Koltuğu kullanmaya başlamadan önce kullanım talimatını mutlaka okuyun. Ürünün yan tarafında bulunan çıkartmalarda kemerin oto güvenlik koltuğunun hangi noktalarından geçeceğini görebilirsiniz.

Güvenlik koltuğu otomobilinizin ön veya arka koltuğuna kurulabilir ancak arka koltuğa kurulumu tavsiye edilir. Kaza esnasında ölüme neden olabileceğinden, ön hava yastığı (airbag) bulunan otomobillerde oto güvenlik koltuğu sürücü koltuğunun yanındaki koltuğa kurularak asla kullanılmamalıdır.

Oto güvenlik koltuğu yalnızca sürüş yönünde olan ve ECE R 16 veya ona eş değer bir güvenlik standardı ile onaylanmış üç nokta emniyet kemeri bulunan otomobil koltuklarına monte edilerek kullanılmalıdır. Oto güvenlik koltuğu mutlaka orijinal kılıfı ile kullanılmalıdır. Koltuğun emniyetini Etkilemesi nedeniyle orijinal olmayan kılıf kullanılmamalıdır.

Aracınızı güneş altında park etmek zorunda kaldığınızda, mutlaka güvenlik koltuğunun üzerini güneşten korumak için örtün. Koltuğun plastik ve metal parçaları ısınıp çocuğunuza zarar verebilir veya koltuğun kılıfı güneşten solabilir.

İleri geri hareket ettirilerek ayarlanmak istenen otomobil koltuğunun bu hareketi ile veya hızla kapanan bir kapının çarpma darbesiyle oto güvenlik koltuğunuzun hasar almadığından emin olun ve koltuğun üzerine asla ağır eşyalar koymayın.

Güvenlik koltuğu üzerinde yapılacak her türlü yapısal değişiklik güvenliğini ortadan kaldıracaktır. Kemerlerin üzerindeki emniyet kemeri pedleri çocuğunuzun güvenliği için son derece önemlidir ve her zaman kullanılmalıdır. Güvenlik koltuğunun hareketli parçaları hiçbir şekilde kesinlikle yağlanmamalıdır.

Plastik kısımlar ve diğer parçaların gözle görülmeyecek yıpranması söz konusu olabileceğinden, oto güvenlik koltuğunun üretim tarihinden itibaren beş yıldan fazla kullanılmamalıdır.

Orijinal kullanıcının koltuğu nasıl kullandığını, koltuğun darbe alıp almadığını hiçbir zaman tam olarak bilemeyeceğinizden ikinci el ürünleri almanız ve kullanmanız önerilmez.

Oto Güvenlik Koltuğu Parçaları Nelerdir?

  • Kanca
  • Baş yastığı
  • Omuz üzerinden geçen emniyet kemeri için oluklar
  • Emniyet kemeri pedi
  • Omuzdan geçen emniyet kemeri
  • Emniyet kemeri tokası
  • Emniyet kemeri bacak arası parçasının kılıfı
  • Alt şilte
  • Kemer boyu ayarlama düğmesi
  • Kemer boyu ayarlama düğmesini örten kumaş kapak
  • Sırt dayama pozisyonu ayarlama tutacağı
  • Kemer boyu ayarlamaya yarayan kayış

Oto Güvenlik Koltuğu Çeşitleri

Yüzü-Geriye Bakan Koltuklar

Grup 0: 10 kg ma kadar olan bebekler için. Doğumdan sonra 6 – 9 aya kadar kullanılabilir.

Grup 0+: 13 kg. kadar kullanılabilir. 12 – 15 aya kadar olan çocuklar içinde uygundur. Bu koltuklar arabanın ön koltuğunda ya da arka koltuğunda kullanılabilir. Eğer aracınızda yolcu hava yastığı varsa, koltuğu mutlaka arka koltuğa yerleştirin.

Yüzü-Öne Dönük Çocuk Koltuğu

Grup 1: 9 – 18 kg arasındaki çocuklar için uygundur. 9 aydan 4 yaşa kadar kullanılabilir. Çocuklar yüzü-geriye dönük koltuğa sığamayacak kadar büyüyünce Grup 1 deki içinde kendi emniyet kemeri olan çocuk koltukları kullanılıyor. Bu koltuklardaki kemerler kaza sırasında yaralanmayı önlüyor. Bacaklar arasındaki kemer ise, çocukların üst kemerden kurtulup aşağı kaymasını engelliyor. Bu koltuklar aracın ön koltuğuna konulabilir ama arka koltukta kullanılması tavsiye edilir.

Yükseltici Koltuk ve Yükseltici Minderler

Grup 2: 15 – 25 Kg arasındaki çocuklar için. 4 – 6 yaş arası uygundur.

Grup 3: 22 – 36 kg arasındaki çocuklar için. 6 – 11 yaş arası uygundur. Modern yükseltici koltuklar 15 – 36 kg. arasındaki çocuklar için dizayn edilmektedir. Yükseltici minderler Grup 2 ve 3 için kabul edilebilinir ancak bazıları sadece Grup 3 için üretilmektedir. Siz hangisini kullanacağınızı çocuğunuzun kilosunu dikkate alarak karar vermelisiniz.

Yaşa Göre Oto Koltuğu Seçimi

Küçük Bebekler

Koltuk Çeşidi: Yeni doğanlar için öne arkaya bakması ayarlanabilir koltuklardır.

Genel Öneriler: Küçük bebeklerin kilo ve boy oranları diğer koltuklara uygun oluncaya kadar küçük bebek koltuğu kullanmalıdırlar. Bebek 10 kiloya ulaşıncaya kadar bu koltuklar kullanılmalıdır.

Süt Çocuğu ve Okul Öncesi Dönemi

Koltuk Çeşidi: Öne arkaya bakması ayarlanabilir araç koltuklarıdır.

Genel Öneriler: Kilo ve boy ölçüleri el verdiği takdir de çocuklar arkaya bakar şeklindeki araç koltuklarını kullanmalıdırlar. Çocuklar yeteri kadar büyüdüğünde öne bakan araç koltuğu kullanabilirler.

Okul Dönemi

Koltuk Çeşidi: Destek koltuğu olarak adlandırılır.

Genel Öneriler: Emniyet kemeri kullanabilecek duruma gelene kadar, destek koltuğu ile birlikte emniyet kemeri kullanılmalıdır.

Büyük Çocuklar

Koltuk Çeşidi: Emniyet kemeri kullanabilirler.

Genel Öneriler: 12 yaşını geçen çocuklar hem omuz, hem de bel desteği olan emniyet kemeri takmalıdırlar.

TicimaxOptimize

Oto Güvenlik Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Oto koltuğu kullanmak şart olmakla birlikte, koltuğun otomobile doğru şekilde yerleştirilmesi, çocuk için ek güvenlik önlemlerinin alınması ve oto koltuğun çocuğun sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olması gerekiyor.
  • Oto koltuğu almadan önce, koltuğun otomobilinize tam olarak oturduğundan emin olun.
  • Kimyasal madde içeren oto koltukları kesinlikle satın almayın. Yapılan araştırmalar, yanmayı geciktirici madde kullanımının, çocuklarda kansere yol açabildiğini ve bu maddelerin oto koltuklarda yaygın kullanıldığını gösteriyor.
  • Altı aydan itibaren, çocuklarla yapacağınız tüm yolculuklarda, çocukların oto koltuğuna oturmasını sağlayın.
  • Koltuğun arabaya doğru yerleştirildiğinden ve sabitlendiğinden emin olun.
  • Bebeği/çocuğu koltuğa oturttuktan sonra, emniyet kemerinin omuzlarda ya da omuzların altında kalmamasına dikkat edin.
  • Yolculuğunuz çok kısa sürecek olsa dahi oto koltuğunu kullanın.
  • Oto koltuğu her yolculuktan önce kontrol edin. Koltuğun, otomobile tam olarak oturduğundan emin olmadan yolculuğa başlamayın.
  • Bebeğiniz/çocuğun oto koltukta rahat olduğundan emin olun. Bebeği/çocuğu rahatsız eden bir pozisyon, onun huzursuz olmasına yol açacağı gibi, sizin araç kullanırken yeterince odaklanamamanıza yol açabilir.
  • Oto koltuğu düzenli aralıklarla temizleyin. Otomobilin içerisinde bakteriler çok daha hızlı üreme imkanı bulur. Çocuklara oto koltuktayken yağlı ya da parçaları etrafa dökülen yiyecekler vermeyin.
  • Çocuğunuzu yolculuk boyunca sık sık kontrol edin. Çocuğunuz uyuduysa nefes alışverişinin düzenli olup olmadığına dikkat edin.
  • Oto koltuk seçerken, çocuğun yaşına göre değil, kilosuna göre karar verin.

Oto koltuğu kullanarak çocuğunuzun trafikte güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir