Çocukların oyun ihtiyaçlarının karşılanması, çocuğun kişisel gelişimi ve mutluluğu açısından önem taşıyor. Çocuğun akademik başarısına ve sınavlarına odaklanan ebeveynler, çocukların mutsuz olmasına yol açabiliyor.
Fiziksel Aktivitede Bulunmayan Çocuklar Mutsuz Oluyor
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, ebeveynlerin sınav ve başarı odaklı olmalarının, çocukların hem kaygı yaşamalarına hem de mutsuz olmalarına neden olabildiğini söyledi. Çocukların, bedensel ve zihinsel gelişiminin önemli olduğunu belirten Başal, oyun süresinin minimuma indirilmesi ve ödev, çalışma, test için ayrılan sürenin maksimuma çıkarılmasının, çocukları mutsuz edebildiğini vurguladı.
Çocuğun Fiziksel Aktivitesi, Motor Becerilerinin Gelişmesini Sağlıyor
Çocuğun fiziksel açıdan rahatlaması, motor gelişimine de katkıda bulunuyor. Çocukların, spora, kültür sanat etkinliklerine ve yapmaktan hoşlandığı etkinliklere yönlendirilmesi, çocuğun gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Oyun oynamaya ya da sevdiği etkinliklere zaman ayıramayan çocuklar, içedönük bir karakter geliştirebiliyor.
Ödev Süresi ile Oyun Süresinin Dengelenmesi Gerekiyor
Okul öncesi çocuklar, fiziksel aktivite için daha fazla zaman bulduğu gibi, çocuğun yaşı büyüdükçe, oyunlara ayrılan süre azalıyor. Ebeveynler, çocukların oyun oynaması yerine, derslerine ve sınavlarına odaklanmasını teşvik ediyor. Bu durum, çocukların fiziksel gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte, çocuğun motor becerilerinin gelişmesini önleyebiliyor. Dolayısıyla, okul çağındaki çocukların ders çalışma gibi sorumlulukları ile oyun oynama süresinin dengelenmesi gerekiyor.
Sınav Odaklı Çocuklarda, Kaygı Artıyor
Çocukların başarı ve sınav odaklı şekilde yetiştirilmesi, çocukların kaygı ve stres düzeyini artırabiliyor. Yeterince fiziksel aktivitede bulunmayan; spor yapmayan ya da oyuna çok az zaman ayıran çocuklar, aşırı kaygı durumu yaşayabiliyor. Bu durum, çocukların sınav notlarına da olumsuz yansıyabildiği gibi, çocuğun başarısız olmasına ve daha fazla kaygı duymasına yol açabiliyor.
Ebeveynlerin, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini hızlandırmak için ödev ve oyun dengesini iyi kurması, çocukları spora ve fiziksel aktivitelere yönlendirmesi önem taşıyor.