Kültür Sanat

Oyun ve Eğlence ile Bilimin Tadını Çıkarıyorlar

Büyükşehir’in “Annemle Bilim” adlı bilimsel çalışması anne ve çocuklardan büyük ilgi görüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla hazırladığı “Annemle Bilim” etkinliği başladı. Bilim ve Teknoloji Kulübü’nde gerçekleştirilen eğitime anneler ve çocukları büyük ilgi gösterdi. Çocuklar anneleriyle birlikte atölyelerde çeşitli deneyler yaparak adeta bilimin keyfini çıkarıyor.

İlk grubun dersleri başladı

“Annemle Bilim” etkinliği iki grupta düzenleniyor. İlk grubun dersleri Pazartesi günü başladı. Birinci grupta 5-6 yaşındaki çocuklar yer alıyor. 7-8 ve 9 yaş grubunun yer alacağı ikinci grubun dersleri ise 25-29 Haziran tarihleri arasında yine Bilim ve Teknoloji Kulübü’nde gerçekleştirilecek.

Anneleri ile bilimin keyfini çıkarıyorlar

Birinci etapta yer alan 5-6 yaş grup çocukları hafta başından itibaren BTK’daki bilimsel çalışmalara katılmaya başladı. Anneleriyle birlikte buradaki atölyelere giren çocuklar birbirinden farklı bilimsel deneyleri oynayarak öğreniyor. Anneleriyle bilim çalışması yapan çocukların keyfine ise diyecek yok.

Bilimin suyu çıktı

Bilim ve Teknoloji Kulübü’ndeki eğitmenlerin gözetiminde verilen çalışmalarda çocuk gelişimine uygun hazırlanan fen ve bilim programı izleniyor. Her etkinlik programı, 40-45 dakika sürüyor. Eğitim çerçevesinde özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar için bilimsel deneyler oyunlaştırılarak öğretiliyor ve bu deneylere akılda kalması için esprili isimler veriliyor. Bunlardan biri de çocuklardan büyük ilgi gören “Bilimin Suyu Çıktı” adlı deney.

Basınç kavramı ancak bu kadar keyifli öğrenilir

Deneyin amacı temelde basınç kavramını çocuklara anlatmak. Ancak böylesine zor bir konunun özellikle 5-6 yaş grubundaki çocuklara anlatımı ise oldukça güç. Bu sebeple eğitmenler su şişeleri ve pipetleri kullanarak deneyi çocukların seviyesine indiriyor. Deneyin adı olan “Bilimin Suyu Çıktı” ise miniklerin büyük ilgisini çekiyor. Su şişelerinden pipetle su içen anne ve çocuklar daha sonra bu pipetleri uc uca eklemeye başlayarak pipet sayısını arttırıyor. Eklenen pipetlerle su içmekte zorlanan çocuklara basınç kavramı anlatılıyor. Eğitmenler suya gerekli basınç uygulanmadığı için çocukların uc uca eklenen pipetlerden su içemediklerini açıklıyor. Çocuklar böylece, ileriki yaşlarda daha detaylı şekilde fen bilimleri derslerinde görecekleri basınç kavramını küçük yaşlarda eğlenerek öğrenmiş oluyor. Eğitimde anneler ve çocuklar “Ben Robot” deneyine de katılıyor. Çocuklar anneleriyle birlikte kapı alarmı ve top fırlatan robot yapıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir