Özel kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyiş standartları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yeniden düzenlendi.
“Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkındaki Yönetmelik” 30 Nisan 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kreşlere Yönelik Düzenlemeler
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre; çalışma odası, çocuk bakıcısı, grup sorumlusu, çocuk kulübü, oyun ve emekleme odası, oyun, etkinlik ve uyku odası, sosyal çalışma görevlisi kavramları tanımlanarak; yabancı kelime ve deyimler ile ad ve unvanların kullanımı da düzenlendi.
Binaların özelliği, oyun ve emekleme odaları, tuvaletler, personellerin eğitimi, çocukların beslenmesi ile ilgili konularda yapılan değişiklikler sonucunda; kreşlerin düzenlemeye gitmesi gerekiyor.
Kreş Binaların Özelliği ile İlgili Değişiklikler
Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinin faaliyet göstereceği binada veya yakınındaki binalarda çocuklar için tehlike yaratabilecek patlayıcı ve yanıcı madde satan ya da depolayan işletmeler bulunmayacak.
Kreşlerin yer aldığı binada ya da yakınında baz istasyonu yer alamayacak. Yakınında baz istasyonu bulunan kreş, gündüz bakımevi ya da özel çocuk kulüplerinin faaliyet gösterebilmesi için yetkili kurumlardan rapor alınacak.
Meyhane, kahvehane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi mekanların en az 100 metre yakınında kreş açılabilecek.
Oyun ve Emekleme Odaları ile İlgili Düzenlemeler
Kreş ve gündüz bakımevlerinde, 0-36 aylık çocuklar için sabit yatak ya da karyola kullanılacak. Kapasite, çocuklar için ayrılan uyku odalarının büyüklüğüne doğrultusunda belirkenecek. Uyku odalarında her çocuğa en az 2 metrekare alan ve 6 metreküp hava düşecek şekilde planlamaya gidilecek.
37-66 aylık çocuklar için ise portatif karyola kullanılacak. Kapasite uyku, oyun, etkinlik ve uyku odası için gösterilen odanın büyüklüğüne göre hesaplanacak. Oyun, etkinlik ve uyku odalarında, her çocuğa en az 2 metrekare alan ve 6 metreküp hava düşecek şekilde planlamaya gidilecek.
Çocukların Beslenmesi ile İlgili Düzenlemeler
Özel kreş ve gündüz bakımevlerinde çocukların yaş ve gelişimine göre beslenme planı yapılacak. Çocuklara uygun öğle yemeği, sabah ve ikindi kahvaltısı verilecek. Çocuk kulüplerinde ise çocukların devam süresine göre öğün düzenlenmesi yapılacak.
0-36 aylık çocukların beslenmesine ilişkin program yapılacak. Çocukların tükettiği besinlerin numuneleri uygun ortamda 72 saat süreyle saklanacak.
Kreş ve Gündüz Bakımevlerine Kapatma Cezası Uygulanabilecek
30 Nisan 2015’te yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, yapılan denetimlerde, yönetmeliğe uygun olmayan kreşler için bir yılda 5 defa para cezası uygulanıp, uygun olmayan kreşler kapatılacak. Çocuklara yönelik olarak baskı ve özgürlüğün keyfi biçimde engellenmesi; fiziksel, cinsel, psikolojik ya da ekonomik şiddet uygulanması durumunda ilgili kurumlara kapatılma cezası verileceği gibi, çalışanlara yönelik benzer tutumlar nedeniyle de ilgili kurumlar kapatılabilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik için: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150430-4.htm