Kültür Sanat

”Özürlü çocuğuma nasıl davranmalıyım?”

İSÖM, 2004 yılında hayata geçirdiği Küçük Adımlar Erken Eğitim Projesiyle, özürlü çocuğu bulunan ailelere “Özürlü Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım” eğitimi veriyor. Projeyle her yıl, özürlü çocuk sahibi 100 aileye ücretsiz eğitim veriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü’nün (İSÖM) 2004 yılında hayata geçirdiği Küçük Adımlar Erken Eğitim Projesi’yle, özürlü çocuğu bulunan anne-babalara özürlü çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği anlatılıyor. Zihinsel Engellilere Destek Derneği ile Marmara ve İstanbul Üniversitelerinin de destek verdiği projede üniversitelerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencileri, programa kayıt yaptıran özürlü çocuk sahibi aileleri ziyaret ederek ailelere çocuğun gelişimini takip edilmesi ve gelişim sürecinde ihtiyaç duyacakları danışmanlık konularında eğitim veriyor.

Ebeveynlere hem gelişim, hem yasal hakları öğretiliyor

Küçük Adımlar Erken Eğitim Programında, gelişimsel geriliği bulunan (otizm, down sendromu, cerebral palsy v.b.) ve gelişimde kritik dönem diye adlandırılan 0-6 yaş diliminde bulunan çocukların, aileleri tarafından tespit edilip, uzmanlar rehberliğinde aile odaklı özel eğitime tabi tutulmaları amaçlanıyor. Tamamı 4 ay süren Küçük Adımlar Projesi eğitimleriyle ailelere çocuk gelişiminin yanı sıra yasal hakları konusunda da bilgi veriliyor. Eğitimler sonunda özürlü çocukların velileri, çocuklarının geleceğe dönük uzun vadeli eğitim planlamalarını yapabilecek düzeye gelerek, duygusal ve sosyal gelişimlerini yönlendirebilecek seviyeye de ulaşıyor.

Ailelere 8 kitaptan oluşan set veriliyor

Gelişimsel geriliği olan çocukların anne – babaları için hazırlanmış bir erken eğitim programı olan Küçük Adımlar, 8 kitaptan oluşuyor. Her kitabın farklı bir konuyu içerdiği program, 5 temel gelişim alanına odaklanıyor: Büyük Kas Becerileri, Küçük Kas Becerileri, İletişim Becerileri, Alıcı Dil Becerileri, Kişisel ve Toplumsal Beceriler…

Hangi çocuklar programa katılabiliyor? 

İSÖM’e Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı için başvuran aileler ve çocukları eğitim programına başlanmadan önce bir uzman tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. Üniversitelerin Rehberlik bölümünde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından özürlü çocuğun eğitim almaya ihtiyaç duyup duymadığı değerlendirildikten sonra Küçük Adımlar Gelişim Becerilerini tamamlamamış çocuklar programa alınıyor.

Nasıl başvurulu yapılır?

Programa katılmak isteyen aileler İSÖM’ün 0212–4499656 ve 212-4499672 numaralı telefonlarını arayarak ön kayıtlarını yaptırabiliyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir