Â İşbirliğinin kapsamında geziler, yarışmalar ve eğitici programlar yer alıyor.
Panasonic ve UNESCO Dünya Mirası Merkezi, Dünya Mirasını koruma çalışmaları ve gelecek nesillere çevreci eğitim sağlama konuları aracılığıyla sürdürülebilir gelişmeyi desteklemeyi taahhüt eden bir stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı.
Kuruluşunun 100. yılı olan 2018’de “Dünyanın 1 Numaralı Çevreci İnovasyon Şirketi” olmayı hedefleyen Panasonic tüm iş faaliyetlerinin merkezine çevreyi konumlandırarak çevre duyarlılığını kurumsal büyüme hedefleri ile bir arada yürütüyor.
Panasonic ile UNESCO’nun işbirliği 1995 yılına kadar uzanıyor
Panasonic çevreyi koruma çalışmalarına yaptığı etkin katkıların bir parçası olarak Dünya Mirası Takviminin yayınlanması için 1995 yılından beri Dünya Mirası Merkezi ile birlikte çalışıyor. UNESCO Dünya Mirası Konvansiyonu’nun sekreterya organı olan Merkez, olağanüstü evrensel bir değer taşıyan kültürel ve doğal dünya mirasını koruma ve insanoğlunun bu ortak mirasını gelecek nesillere aktarma çalışmalarına öncülük ediyor. Bu yeni anlaşmanın Panasonic ve UNESCO’nun yıllardır sürdürdükleri başarılı işbirliğini daha da güçlendirmesi öngörülüyor.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, anlaşma ile ilgili ilişkin şunları söylüyor: “Panasonic ile gerçekleştirdiğimiz bu yeni işbirliği, görevimizi başarma sürecinde bizi güçlendirecek. Dünya kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlayacak düşünce ve eylemlerin yaygınlaştırılması için takım çalışmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu anlaşma da söz konusu takım çalışmasının mükemmel bir örneği”.
Dünya Mirası kapsamındaki yerlere geziler düzenlenecek
Haziran 2011’den itibaren yürürlüğe girecek 2 yıllık anlaşma kapsamında Panasonic Dünya Mirası olarak belirlenmiş alanların korunmasına iletişim ve eğitim etkinlikleri ile destek verecek. Panasonic ayrıca 2012 yılında 40. yılı kutlanacak olan Dünya Mirası Konvansiyonu’na dair bilinci artırma çalışmalarını da yürütecek. Panasonic bu çalışmalar kapsamında National Geographic kanalı için çekilen ve dünyanın 183 ülkesinde yayınlanacak olan “Dünya Mirası Özel”in (The World Heritage Special) ana sponsorluğunu üstlenecek ve 3D ekipmanları ile teknik destek konularında gelecek nesiller için tasarlanacak eğitim projelerine de destek sağlayacak. Dünya Mirası olarak belirlenmiş alanların korunmasına dair bilincin genç nesillere aktarılması adına gerçek hayat deneyimleri de sunulacak. Bu deneyimlerin arasında Dünya Mirası alanlara ziyaretler ve çocukların katılabileceği çeşitli yarışmalar yer alacak.
UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye’den 9 alan bulunuyor:
Truva Arkeolojik Kazı Alanı
Safranbolu
Divriği Ulu Camii ve Melike Turhan Darüşşifası
Hattuşaş
İstanbul’un Tarihi Yerleri
Nemrut Dağı
Xanthos â Letoon
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya
Hierapolis-Pamukkale
UNESCO Dünya Mirası Merkezi hakkında
1992 yılında kurulan Dünya Mirası Merkezi (the World Heritage Centre) Dünya Mirasını ilgilendiren tüm konuların UNESCO bünyesindeki koordinatörü ve odak noktasıdır. Konvansiyonun yönetimini gün be gün takip eden Merkez Dünya Mirası Komitesi’nin yıllık oturumlarını organize etmektedir. Merkez, Dünya Mirası olmaya aday alanların hazırlanması sürecinde devletlere tavsiyeler sunmakta ve tehlike altındaki alanlar için alınması gereken acil önlemleri koordine etmektedir. Teknik seminerler ve atölye çalışmaları da düzenleyen Merkez genç nesillere Dünya Mirasını koruma bilincinin aşılanması için eğitim materyalleri sunmaktadır. http://whc.unesco.org/