Kültür Sanat

Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul'un fethinden tam 558 yıl sonra, ister bir asker, ister bağımsız bir gözlemci veya yabancı bir gezgin olarak, İstanbul' un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını yeniden yaşayacaksınız.

Panorama 1453 Tarih Müzesi, 14 yıl önce Topkapı'daki Trakya Otogarı'nın olduğu, bugün ise "Topkapı Şehir Parkı" olarak adlandırılan alan üzerine kurulmuştur. Müzenin bulunduğu alanın önünde solunuza bakınca, Topkapı Surları'nı, Konstantinopolis'e ilk Türk askerinin girdiği kapıyı, sağınıza dönünce ise Silivri Kapı'daki surları göreceksiniz. Müzenin içine girip zaferin kazanıldığı anları yaşayacağınız, Sultan II. Mehmed'in "Fatih" ünvanını alışına şahit olacağınız ve İstanbul'un fethini göreceğiniz yer, tam olarak müzeye girmeden etrafınızda gördüğünüz yerdir.

Panorama 1453 Tarih Müzesi, 3.000 m2' lik bir alan içerisinde, 360 derecelik bir resim olarak konumlandırılmıştır. Bu resmin en temel özelliği, bakıldığında üç boyutlu etkisi uyandırmasıdır. Üç boyut etkisinin yaratılması için tüm koşullar müze içerisinde sağlanmış ve oldukça etkileyici bir görünüm oluşturulmuştur. Bu resmin dışında, müze için ayrılan alan içerisinde, kuşatmada kullanılan top ve top arabaları, barut fıçıları, yaylar, kılıçlar vs. gibi aletlerin imitasyonları bulunmaktadır. Ayrıca müzenin en etkileyici kısmı olan bu alanda, ses efektleri ile bir yandan patlama sesleri, bir yandan Sultan II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir sesleri, bir yandan atların nal sesleri, savaşan askerlerin kılıçlarından çıkan şakırtılar, atılan okların sesleri ve askere destek vermek için orda bulunan Mehter Takımı'ndan Mehter Marşı ile o atmosferin daha çok hissedilebilmesi sağlanarak, etkileyiciliği arttırılmış.

Müze, dünyada bulunan 30 kadar panoramik müzeden farklı bir yanıyla dikkat çekiyor. Diğer müzeler, yatay ya da dikey olarak yapılmış, yarı panoramik müzelerdir. Panorama 1453 Tarih Müzesi ise, hem yatay hem de dikey olarak yapılmış olması nedeniyle, diğer müzelerden ayrılmaktadır. Tam panorama, her yönde panoramik olmayı ifade etmektedir. Resmin gökyüzü ve kubbesel olarak kesintisiz ve üstünün kapalı olması, yani tam çerçevesiz ve sınırsız olması, tam panoramik olması anlamına gelmektedir. Bu nedenle resme bakan kişi, optik alışkanlıkları nedeniyle eserin gerçek boyutlarını kavrayamamakta ve izleyici platforma çıktığında, 10 saniye kadar sürecek bir şok yaşamaktadır.

Adres: Topkapı Kültür Parkı Merkez Efendi Mahallesi Topkapı – Zeytinburnu/İstanbul
Telefon: 0 (212) 415 14 53
Ziyaret günleri: Her gün
Ziyaret saatleri: 08.30 – 17.30 arası ziyarete açıktır.
Ücret: Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel giriş ücreti: 3 TL
Tam bilet ücreti: 5 TL
Yabancı uyruklu ziyaretçi giriş ücreti: 10 TL

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir