Parmak emmeyi bıraktırmak için neler yapılabilir? Çocuklarda parmak emme alışkanlığı neden gelişir? Benzeri soruların cevapları yazımızda.
Bebekler anne karnından başlayarak parmak emme davranışını gösterirler. Emme davranışı bebeğin en güçlü birincil reflekslerinden biridir. Yeni doğan bebekler genellikle bir yaşına kadar başparmaklarını emer ve bundan büyük bir haz duyarlar. Çünkü bu dönem oral dönem yani ağızdan zevk alma dönemidir. Parmak emme alışkanlığı yaşla beraber giderek azalır. Yaklaşık olarak 4 yaşından sonra kaybolmaya başlaması beklemektedir. Bebekler parmak emmeyi zamanla geliştirerek, ayak parmaklarını, oyuncaklarını, battaniyesini, eşyaları sık sık ağızlarına götürmeye başlarlar. Bu davranışlarının nedeni çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacı olarak kabul edilir.
Birçok uzman, yeterli ilgi ve sevgi görmeyen, temel ihtiyaçları zamanında karşılanmayan, huzursuz bir aile ortamında büyümüş, güvensiz çocuklarda parmak emme davranışının sıklaştığını belirtir. İlk yıllar için normal kabul edilen bu davranış ileri yaşlarda devam eder veya yeniden ortaya çıkarsa bir uyumsuzluk sorunu olarak kabul edilir. Çocuklar kendi sorunları ile başa çıkmada yetişkinler kadar güçlü değillerdir. Korku, açlık, anneden ayrılma ya da uykuya dalma sırasında parmak emme, dudakları ile oynama veya dudak ısırma, koparma davranışları gösterebilirler. Örneğin; kreşe başlamış on bir aylık bir bebek anneden ayrı kalmanın verdiği korku ve endişe ile parmak emme davranışını sıklaştırabilir. İleri yaşlarda parmak emme davranışı, boşanmalar, anne-babadan birinin ölümü, babanın ya da annenin uzun süre evden uzakta kalışı, kaygı, kıskançlık gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Parmak Emen Çocuğa Nasıl Bıraktırılır?
Parmak emmeyi bıraktırmak için ilk olarak bu davranışa neden olan durumların araştırılması ve bu durumların ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Parmak emme davranışı gösteren çocukların anne-babaları çocuğun bu davranışı ile aşırı ilgilenmemelidirler. Çünkü parmak emmeye ilginin arttığını gören çocuk bunu daha çok yapacaktır. Bazen de çocuk bu davranışı anne-babasını kızdırmak için kullanabilir.
Çocuk parmağını emdiğinde ilgisini başka yöne kaydırarak davranışı sonlandırmasını sağlamak uygun bir yol olacaktır. Çocuğun ihtiyaçları zamanında ve yeterli düzeyde karşılanmalı, sevgi ve ilgi gösterilerek güven duygusu geliştirilmelidir.
Çocuk anne baba ile duygularını ve düşüncelerini rahatça paylaşabilmelidir. Çocuğa ısrarcı ve hoşgörüsüz bir tutumla yaklaşılmamalı, çocuk suçlanmamalı ve dalga geçilmemelidir. Çocuğa davranışının ne kadar zararlı olabileceği anlatılmalıdır.
Çocuğu kesinlikle diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, sabırlı olmalıdır. Önemli olan parmak emme davranışına neden olan faktörleri bulup ortaya çıkarmak ve ona göre davranmaktır. Problemleri ve gerginlikleri azalan sevildiğini hisseden çocukta güven duygusu geliştikçe, parmak emme davranışı ortadan kalkar.