Prematüre bebekler, normal bebeklerin sahip olduğu birtakım özellikleri, erken doğum sebebiyle anne karnında değil, dışarıda tamamladıklarından dolayı hastalıklara karşı çok daha açık ve çok daha savunmasızdırlar. Bu nedenle prematüre bebekler, normal zamanda doğup gelişiminin ilk aşamasını anne karnında tamamlayan bebeklere göre daha dikkatle bakılmalıdırlar.
Prematüre bebekler için en doğru besin kaynağı, anne sütüdür. Erken doğumdan kaynaklanan açığı kapatmak adına, prematüre bebeklerin annelerinden gelen süt, normale göre çok daha fazla protein içerir. Bu da bebeğin gelişimini daha hızlı bir şekilde tamamlamasına yardım eden en önemli etkendir. Bu bebeklerin gelişimleri eksik olduğundan bazen ağız yoluyla beslenemezler. Bu durumda anne sütü sağılmalı ve gerektiğinde bebeğe sonda yoluyla verilmedir. Bu bebeklerde kemik gelişiminin sağlanması için D vitaminine, kansızlık olmaması için de demire ihtiyaç duyulur. Özellikle D vitamini ihtiyacının karşılanmaması durumunda prematüre bebekler, kolaylıkla raşitizm hastalığına yakalanabilirler.
Prematüre bebekler, özellikleri normale dönene kadar hastanede kalmalıdırlar. Kuvözde normal gelişme seviyesine yaklaştıklarında ve vücut ısılarını koruyup, oksijen tedavisine ihtiyaç duymadıkları noktada eve gidebilirler. Ancak elbette ki eve gitme kararı, doktorun tüm değişkenleri incelemesi ve hastaneden ayrılmaya onay vermesi durumunda gerçekleşmelidir.
Eve dönen bebeklerin bu yeni ortama alışmaları biraz zaman alsa da, aradan bir süre geçtikten sonra evlerine adapte olurlar. Erken doğan bebekler hastalıklara ve enfeksiyonlara çok daha açık olduklarından odalarına çok ziyaretçi alınmamalı, gerekli hijyen sağlanmalı ve ebeveynler ile bazı aile yakınları dışında çok kimsenin temasına izin verilmemelidir. Özellikle bulaşıcı rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle bebekle aynı ortama sokulmamalıdır.
Prematüre bebekler düzgün bakıldıkları takdirde yaklaşık 3 yaşında, genellikle yaşıtlarının boyutlarıyla denk konuma geleceklerdir. Ancak bazı durumlarda büyümeleri daha yavaş gerçekleşebilir. Bu durumda büyüdüklerinde de minyon yapıda erişkinler olarak hayatlarına devam ederler.