0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Prematüre (Erken Doğum) Nedenleri

Normal kabul edilen doğum en az 40 hafta olduğu gibi, 37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar, prematüre doğum olarak adlandırılıyor. Erken doğum, annenin yaşı, beslenme düzeni, kronik hastalıkları ve hamilelik sürecindeki psikolojisi nedeniyle oluşabiliyor.

Prematüre bebekler, doğum haftasına göre ve ağırlıklarına göre üç gruba ayrılır. Doğum ağırlığı ve doğum haftası azaldıkça, bebeklerin gelişim ve sağlığı ile ilgili sorunlar artıyor.

Doğum Haftasına Göre Prematüre Bebekler

  • 36-37 Hafta: Sınırda Prematüre
  • 32-35 Hafta: Orta Derecede Prematüre
  • 24-31 Hafta: İleri Derecede Prematüre

Doğum Ağırlığına Göre Prematüre Bebekler

  • 2500 gramdan az: Düşük doğum ağırlığı
  • 1500 gramdan az: Çok düşük doğum ağırlığı
  • 100 gramdan az: Aşırı düşük doğum ağırlığı

Prematüre Doğuma Yol Açan Durumlar

Prematüre doğum, rahimdeki bozukluklar, anneden kaynaklanan nedenler, kan dolaşımındaki problemler gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Bununla birlikte, amniyon sıvısının bulunduğu kesenin normalden daha önce açılması da erken doğuma yol açabilir.

prematüre doğum nedenleri

Prematüre Doğuma Karşı Alınabilecek Önlemler

Prematüre doğum, kronik hastalıklar, annenin yaşı ya da genetik yapı nedeniyle oluşabildiği gibi, gebelikteki yaşam tarzından da kaynaklanabilir. Bu nedenle, gebelik dönemi için önlemlerin alınması, erken doğum riskini azaltabilir.

Sigara ve Alkol Kullanımı: Hamilelik döneminde, sigara ve alkol kullanmak bebeğin aldığı oksijeninin azalmasına yol açarak, prematüre doğum riskinin artmasına neden olur. Sigara ve alkolün yanı sıra, uyuşturucu maddeler de doğrudan erken doğuma yol açabilir.

Sık Doğum: Annenin, aradan iki yıl geçmeden hamile kalması, prematüre doğum riskini artırabilir. Gebeliğin tamamlanmasının ardından en az iki yıl geçmesi, annenin yeni bir hamileliği psikolojik ve fiziksel açıdan hazırlanabilmesi açısından önemlidir.

Yetersiz Beslenme: Yetersiz beslenme ve yetersiz gebelik bakımı, prematüre doğumun sık görülen nedenlerinden biridir. Özellikle düşük gelir düzeyine sahip olan gebelerde, erken doğum riski bu nedenle artabilir. Annenin yeterli beslenme ve bakıma sahip olamayacağı durumlarda, hamileliğin ertelenmesi önemlidir.

Prematüre doğum, bebeğin gelişimi açısından risk oluşturduğu gibi, prematüre bakımının doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Prematüre bakımı doğru yapılan bebekler, gelişim sürecine normal şekilde devam edebildiği gibi, bakımı yetersiz olan bebekler, ciddi sorunlar ile karşılaşabilmektedir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir