Karışık ve birbirine benzeyen parçalardan bütünü oluşturma temeline dayanan puzzle, konsantrasyon, dikkat ve yoğunlaşarak düşünme gerektiren bir aktivitedir.
Parça adedi ve zorluk derecesi ayarlandığı takdirde puzzle çok küçük yaştaki çocuklar için bile uygun hale getirilebiliyor. 1,5 yaşından itibaren çocuklar için de puzzle bulmak mevcut. Bu yaş grubu için hazırlanan puzzlelar yalnızca iki parça, ancak bu bile çocuğun gelişimi açısından son derece yararlı. Resimleri, renkleri, şekilleri tanımaya başlayan bebekler iki parçayı doğru taraflarından birbirine tutturmaya çalışıyorlar ve bu onlar için bir nevi konsantrasyon ve zihin egzersizi haline dönüşüyor.
Özellikle fazla hareketli, yerinde duramayan küçük çocuklara ilgilerini çekecek figürlerden oluşan puzzlelar alınması onların sakinleşmesine ve bu oyunla uğraşarak vakit geçirmelerine yardımcı olacaktır. Ancak puzzle herkesin yapmaktan zevk aldığı bir etkinlik değildir. Bu durum yetişkinler için geçerli olduğu gibi, çocuklar için de geçerlidir. Bu sebeple ebeveynler puzzle yapmayı kesinlikle reddeden ve buna hiç ilgi göstermeyen çocukların üzerine gitmemeli, yapmak istemiyorlarsa çocuklarını zorlamamalıdırlar.
Ayrıca çocuklar doğaları gereği, özellikle 3 yaşlarındayken oldukça hareketlidirler ve dikkatleri sürekli dağılır. Bu gibi durumlarda ebeveynler çocuklarında dikkat problemi olduğundan şüphelenmemeli, ara ara puzzle yapma denemelerine devam etmeli, ancak hiç istemeyen çocukları da zorlamamalıdırlar.
Puzzle yapmak hafızayı güçlendirir, dikkati arttırır ve genel olarak çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Bu sebeple ilgilerini çektiği takdirde onlara sık sık yeni puzzlelar alarak beraber geçirilen vakitler çok daha kaliteli hale getirilebilir.
Yarı yıl tatilinde çocuğunuzla birlikte eğlenceli ve öğretici bir sömestir etkinliği olarak puzzle yapabilirsiniz.