Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi, eski İstanbul’un merkezi olarak kabul edilen Haliç kıyısında Rahmi Koç tarafından 1994 yılında kuruldu. İki tarihi binada hizmet veren müzede, endüstriyel objeler sergileniyor. Bunun dışında hafta sonunda çocuk ve yetişkinler için ayrı ayrı düzenlenen etkinlikler sayesinde yeteneklerinizi geliştirip, eğlenebilirsiniz.

Müze, Lengerhane ve Hasköy Tersane binası olmak üzere iki binadan oluşuyor. Binalarda, sanayi, ulaşım ve iletişim tarihine ışık tutan eserler sergileniyor. Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu araçları, iletişim araçları, bilimsel aletler, modeller ve oyuncaklar müzede bulunan eserler arasında yer alıyor.

Müzede ilköğretim eğitim paketi, anasınıfı eğitim paketi, fen ve teknoloji atölyesi, sergilerle ilgili projeler ve hafta sonu eğitim atölyesi etkinlikleri düzenleniyor. Bunların yanı sıra Fenerbahçe Vapuru etkinlikleri de çocuklar tarafında büyük ilgi duyulan etkinliklerin başında geliyor. Eğitimler konusunda uzman kişiler tarafından veriliyor. Hafta sonu düzenlenen eğitim atölyelerine zaman zaman konusunda uzman misafir sanatçılar da katılıyor. Faber Castell tarafından düzenlenen eğitimler bu yıl da devam edecek.

Eğitimlere katılmak isteyen çocuk ve yetişkinlerde özel bir yetenek aranmıyor. Katılacakları çalışmalara istekli olmaları yeterli. Çocuk etkinliklerinde 4 – 14 yaş sınırı var. Düzenlenen etkinliklerde belli bir kontejan sayısı bulunuyor. Etkinliklere katılmak için kontejan dolmadan önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Okul gruplarına ücretsiz eğitim

Okul grupları ile yapılan özel eğitim çalışmalarının tamamı ücretsiz. Sadece müzeye girerken, giriş ücreti ödeniyor. Hafta sonu gerçekleşen eğitim atölyelerinde ise, etkinliğe göre katılım ücreti değişiyor. Hafta sonu eğitim atölyelerinde çocuklara, yanlarında bir veli de eşlik edebiliyor.

Müzede okulların açılması ile birlikte yeni dönem etkinlikleri de başlayacak. Bu yıl geçen seneki etkinliklere ilave olarak, kurabiye yapımı, takı tasarımı ve botanik bilimiyle ilgili eğitimler de verilecek.

Hafta sonu müze etkinlikleri

İstanbul’da çalışır durumda bulunan son iki buharlı gemiden biri olan, 1936 Hollanda yapımı tarihi buharlı römorkör “Liman 2” ile haftasonları 13:00, 14:30, 16:00 ve 17:30 saatlerinde müzenin rıhtımından başlayan 40 dakikalık Haliç turlarına katılabilir ve tarihi Altın Boynuz kıyılarını farklı bir gözle keşfetme tecrübesini yaşayabilirsiniz.

Haliç kıyısına döşenen dar hat demiryolunda nostaljik bir tren bir yolculuk yapabilirsiniz. (dış alan sergileme bölümümüz ile deniz kıyısı arasında kalan istasyondan hareket ediyor) Trenler her saat başı kalkıyor ve ücretsiz olarak yararlanılabiliyor, Ancak öncelikle resepsiyondan yer rezerve etmek gerekiyor.

Çocuklarınızı atlıkarıncaya bindirebilir, bu nostaljik oyuncakta günümüz çocuklarının da ne kadar eğlenebildiğini görebilirsiniz.

Özel fen öğretmenleriyle tanışıp bir çok deney hakkında bilgi alabilir ve kendiniz deneyebilirsiniz! (Tersane-Dene-Öğren)

Müze, salı ve pazar günleri arasında ziyarete açık. Salı – Cuma: 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar: 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Rahmi Koç Müzesi, pazartesi günleri ve dini bayramların arife ve ilk günü ile yeni yılın ilk günü kapalı olduğu için hizmet veremiyor.
Ulusal bayramlarda da yapılacak özel çalışmalar için önceden rezervasyon yaptırılması gerekiyor. Etkinlikler hakkındaki güncel bilgilere müzenin sitesinden takip edebilirsiniz.

Müze eğitim programları

Müzede düzenlenen etkinlik programı hakkında bilgiler:

Anasınıfı eğitim paketi

2005 yılından beri uygulanmaktadır. Programda genel olarak, müze ziyareti öncesi ve sonrasında yapılacak, çalışmalar hakkında çocuklara bilgi verilir.

Öğretmen eşliğinde yapılan çalışmalar

Bu eğitim müzenin Su Altı, Saatçi, Oyuncakçı ve Kadıköy-Moda Tramvayı bölümünde gerçekleşiyor. Belirli objeler üzerinde yoğunlaşarak, her bir obje ile ilgili çizim ve fotoğraflarla genel bilgi veriliyor. Soru ve cevap şeklinde konular tartışılıyor.

Öğrenci çalışmaları

Fotokopiler çoğaltılarak, her öğrencinin aktif olarak çalışması sağlanıyor.

İlköğretim eğitim paketi

2002 yılının Aralık ayından itibaren hizmet veren programda, seçilen eserler üzerinde fen bilgisi, sosyal bilgisi, matematik ve Türkçe dersleriyle bağlantı kurularak, geniş kapsamlı inceleme yapılır. Karayolu ulaşım, raylı ulaşım, denizcilik, havacılık, iletişim, bilimsel aletler ve makineler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Öğretmen eşliğinde yapılan çalışmalar

Belirli objeler üzerinde yoğunlaşarak, her bir obje ile ilgili çizim ve fotoğraflarla genel bilgi veriliyor. Soru ve cevap şeklinde konular tartışılıyor.

Öğrenci çalışmaları

Fotokopiler çoğaltılarak, her öğrencinin aktif olarak çalışması sağlanıyor.

Hafta sonu eğitim atölyesi çalışmaları

Faber Castell tarafından düzenlenen etkinlik, Fenerbahçe vapurunda gerçekleşmektedir. 3 – 14 yaş arası çocukların katılabildiği etkinlikte her hafta farklı bir atölye çalışması gerçekleştiriliyor. Boyama, enerji, astronomi, heykel, kukla, dans ve drama çalışmalarının yapıldığı atölyede dersler, konusunda uzman kişiler tarafından veriliyor. Faber Castell atölye çalışmalarının öğrenci sayısı 12 ile kısıtlıdır. Çalışmalara katılmak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Fen ve teknoloji atölyesi çalışmaları

18 deney düzeneğinin kullanıldığı fen ve teknoloji derslerinde çalışma yapılacak öğrenci grubunun yaş durumuna göre işlenen konular değişir. İşlenen üniteler arasında uygulanılacak deney seçiliyor ve seçilen deneyler konusunda uzman kişiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Keşif Küresi

İstanbul’un halka açık ilk sabit “gökevi”(planeteryum) “Keşif Küresi” adıyla Lengerhane binasının bahçesinde yer alıyor. Rahmi M. Koç Müzesi tarafından eğitsel amaçlı olarak 60 metrekarelik bir alanda, 8 metre çapında ve 5.5 metre yüksekliğinde inşa edilen Keşif Küresi’nde, yıl boyunca müzenin açık olduğu tüm zamanlarda film izlemek mümkün. Kürenin kapasitesi 40 kişi ile sınırlı. Kürede, “Fırtınalar” “Uzay Asansörü” ve “Yaşlı Dünyamızın Vahşi Yaşamı” adlı filmler gösteriyor. Filmleri izlemek için, müzeyi önceden arayıp rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Rahmi Koç Müzesi’nin gerçekleştirdiği projeler

Müzebüs

Rahmi Koç Müzesi’nin gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri de, Müzebüs projesidir. Gezici Müze ile, uzaklık ve maddi olanaksızlıklar nedeniyle müzeyi ziyaret edemeyen Anadolu’daki en ucra köy okullarına giderek, Milli Eğitim programına uygun müze eğitimi veriliyor. Eğitimde teknolojinin tarihi gelişimi anlatılıyor ve çocuklara tarihi eserleri koruma bilinci aşılanmaya çalışılıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Atölyeleri Eğitim Projesi

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden onay alıp 2006 – 2007 Eğitim ve Öğretim Yılında uygulamaya konulan bir projedir. Proje kapsamında müzenin restorasyon atölyesi, meslek liseleri ve diğer liseler tarafından ziyaret ediliyor. Rehber öğretmen tarafından eğitim verilerek, müzenin perde arkası gösteriliyor.

Kardeş Okul

2003 yılında başlatılan proje ile, müzenin bulunduğu semtteki Hasköy İÖO kardeş okul olarak seçildi. Proje kapsamında Hasköy İÖO müzenin imkanlarından yararlanıyor.

2008 yılında Edirne Uzunköprü Atatürk İ.O’nun kardeş okul seçilmesi ile birlikte  “İl Dışı Kardeş Okul Projesi” başlatıldı.

Görme Engellilerle İlgili Projeler

2004 yılında Altı Nokta Körler Derneği ile başlatılan bir projedir. Proje, görme engelli ilköğretim okulu öğrencilerinin yaptığı müze ziyaretini ve ziyaret sırasındaki eğitimlerini kapsıyor.